Magnetiske tornadoer kan varme opp sola

Forskere ved UiO har vært med på å oppdage magnetiske tornadoer på sola. Dette kan forklare hvorfor solas atmosfære er varmere enn overflaten.

MAGNETISKE TORNADOER: Resultatene til den internasjonale forskergruppa ved Universitetet i Oslo, viser at magnetiske kjempetornadoer raser på overflaten av sola. Et av astrofysikkens eldste problemer er nå delvis løst. Foto: Wikimedia
MAGNETISKE TORNADOER: Resultatene til den internasjonale forskergruppa ved Universitetet i Oslo, viser at magnetiske kjempetornadoer raser på overflaten av sola. Et av astrofysikkens eldste problemer er nå delvis løst. Foto: Wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mange år har astrofysikere vridd hjernene sine for å finne ut hvorfor solas atmosfære kan være 300 ganger varmere enn soloverflata.

Resultatene til den internasjonale forskergruppa ved UiO viser at magnetiske kjempetornadoer raser på overflaten av sola, skriver Norsk Romsenter.

Et av solas største mysterier Soltornadoene har et magnetisk «skjelett» og kan være like store som hele arealet til Europa. De magnetiske tornadoene snurrer i en fart på mer enn 10 000 kilometer i timen, og forskerne tror det finnes så mange som 11 000 av dem til enhver tid.

De magnetiske tornadoene transporterer energi bort fra solas overflate og ut i det ytterste laget av solas atmosfære, koronaen. Her kan temperaturen nå opp i utrolige 15 millioner grader, noe som er mange ganger varmere enn på solas overflate, der temperaturen er på «bare» 5000-6000 grader.

Det har lenge vært et mysterium hvordan solas korona kan være så mye varmere enn overflaten, så hvordan transporteres energien fra overflaten og ut til koronaen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer