Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Magnetiske tornadoer kan varme opp sola

Forskere ved UiO har vært med på å oppdage magnetiske tornadoer på sola. Dette kan forklare hvorfor solas atmosfære er varmere enn overflaten.

MAGNETISKE TORNADOER: Resultatene til den internasjonale forskergruppa ved Universitetet i Oslo, viser at magnetiske kjempetornadoer raser på overflaten av sola. Et av astrofysikkens eldste problemer er nå delvis løst. Foto: Wikimedia
MAGNETISKE TORNADOER: Resultatene til den internasjonale forskergruppa ved Universitetet i Oslo, viser at magnetiske kjempetornadoer raser på overflaten av sola. Et av astrofysikkens eldste problemer er nå delvis løst. Foto: Wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mange år har astrofysikere vridd hjernene sine for å finne ut hvorfor solas atmosfære kan være 300 ganger varmere enn soloverflata.

Resultatene til den internasjonale forskergruppa ved UiO viser at magnetiske kjempetornadoer raser på overflaten av sola, skriver Norsk Romsenter.

Et av solas største mysterier Soltornadoene har et magnetisk «skjelett» og kan være like store som hele arealet til Europa. De magnetiske tornadoene snurrer i en fart på mer enn 10 000 kilometer i timen, og forskerne tror det finnes så mange som 11 000 av dem til enhver tid.

De magnetiske tornadoene transporterer energi bort fra solas overflate og ut i det ytterste laget av solas atmosfære, koronaen. Her kan temperaturen nå opp i utrolige 15 millioner grader, noe som er mange ganger varmere enn på solas overflate, der temperaturen er på «bare» 5000-6000 grader.

Det har lenge vært et mysterium hvordan solas korona kan være så mye varmere enn overflaten, så hvordan transporteres energien fra overflaten og ut til koronaen?

- Dette har forskere slitt med å forklare i mange år, forteller Sven Wedemeyer-Böhm fra Universitetet i Oslo til forskning.no. Han er en av forskerne som nå har klart finne en viktig del av forklaringa på fenomenet.

Ikke farlig for jorda De magnetiske tornadoene på sola har samme form som tornadoer på jorda, men dannes på ulik måte.

- På jorda oppstår tornadoer på grunn av forskjeller i trykk og temperatur i atmosfæren, men de magnetiske tornadoene på sola dannes av magnetfelt som spinner og danner virvelvinder av ionisert gass, sier Wedemeyer-Böhm som er forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO .

- De magnetiske tornadoene er ikke farlige for jorda og har ingen direkte effekt på planeten vår, sier han. Derimot er de sannsynligvis vanlige også på andre stjerner enn sola.

Soltornadoene kom som en overraskelse på forskerne. Det startet med at de oppdaget virvler i solas atmosfære, deretter så de at virvlene strakk seg ut til koronaen.

STORE TEMPERATURFORSKJELLER: Oversikt over temperaturen i sola i forhold til avstanden til kjernen. Temperaturen stiger brått i koronaen. Illustrasjon: Fra "Sola - Vår livgivende stjerne" - Pål Brekke / T. Abrahamsen / ARS
STORE TEMPERATURFORSKJELLER: Oversikt over temperaturen i sola i forhold til avstanden til kjernen. Temperaturen stiger brått i koronaen. Illustrasjon: Fra "Sola - Vår livgivende stjerne" - Pål Brekke / T. Abrahamsen / ARS Vis mer

- Da beregningene viste at virvlene transporterer energi, visste vi at vi hadde en bit av svaret på hvorfor solas korona er så varm, sier Wedemeyer-Böhm.

Han understreker at de magnetiske tornadoene bare er en del av løsningen på solas mysterium.

Varme fra peisen blir sterkere lenger borte - Det at solas atmosfære er varmere enn overflaten ble oppdaget for første gang i 1941 og har siden vært et mysterium, sier Pål Brekke, solfysiker og seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter.

Energien fra solas overflate føres utover og varmer opp koronaen, uten at denne energien varmer opp atmosfærelagene mellom. Det er som du sitter foran en peis og kjenner varmen fra flammene. Når du flytter deg bort fra flammene blir det mindre varmt.

- Men dersom det ble varmere igjen på den andre siden av rommet, ville du undre deg over hvordan flammene klarer å varme opp den andre siden av rommet uten å varme opp luften mellom, sier Brekke. Dette klarer altså sola på et mystisk vis, sier Brekke.

Norsk forskning i verdenstoppen Det nye forskningsresultatet er en viktig brikke i puslespillet for å forstå hvordan koronaen blir så varm. Ifølge Brekke viser resultatene også at det norske solfysikkmiljøet er et av de fremste i verden, om ikke det beste.

IKKE FARLIG FOR JORDA: Bildet av solas overflate vises i oransje under soltornadoen og tornadoens virvelsignatur vises i blått over. Soltornadoene er ikke farlig for oss her hjemme. Illustrasjon: Wedemeyer-Böhm et al. (2012). Laget vha VAPOR.
IKKE FARLIG FOR JORDA: Bildet av solas overflate vises i oransje under soltornadoen og tornadoens virvelsignatur vises i blått over. Soltornadoene er ikke farlig for oss her hjemme. Illustrasjon: Wedemeyer-Böhm et al. (2012). Laget vha VAPOR. Vis mer

I slutten av 2012 skal NASA skyte opp solsatelitten IRIS. Den vil gi forskerne et helt nytt verktøy for å studere fysikken og dynamikken i solas atmosfære og gi ytterligere kunnskap om de magnetiske tornadoene.

Norske forskere er sterkt involvert i IRIS-prosjektet og data fra satellitten skal leses ned via satellittstasjonen SvalSat på Svalbard.

- Denne tjenesten er et av Norges bidrag til prosjektet og gjør at vi kan få ned tre til fire ganger med data fra satellitten enn om NASA skulle brukt sine nedlesingsstasjoner, sier Brekke.

Forskningsresultatene er så oppsiktsvekkende at de blir presentert med forside og artikkel i det prestisjetunge vitenskapelige tidsskriftet Nature den 28. juni 2012.

MAGNETFELT: Matematisk modell av en magnetisk soltornado. De fargete linjene i tornadoen viser strømningsmønster av ionisert gass. De røde linjene ved siden av er magnetfelt i solas atmosfære. Illustrasjon: Wedemeyer-Böhm et al. (2012). Laget vha VAPOR.
MAGNETFELT: Matematisk modell av en magnetisk soltornado. De fargete linjene i tornadoen viser strømningsmønster av ionisert gass. De røde linjene ved siden av er magnetfelt i solas atmosfære. Illustrasjon: Wedemeyer-Böhm et al. (2012). Laget vha VAPOR. Vis mer
PÅ STØRRELSE MED EUROPA: Soltornado sett i ulike lag i solatmosfæren, sammenliknet med størrelsen på Europa. Klikk for større versjon. Illustrasjon: Scullion & Wedemeyer-Böhm (2012) NASA
PÅ STØRRELSE MED EUROPA: Soltornado sett i ulike lag i solatmosfæren, sammenliknet med størrelsen på Europa. Klikk for større versjon. Illustrasjon: Scullion & Wedemeyer-Böhm (2012) NASA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!