Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Magnhild (91) overlevde konsentrasjonsleiren Ravensbrück - nå er hun død

Tusenvis av norske skoleelever har hørt henne fortelle om opplevelsene i fangenskap.

 TIDSVITNE : Magnhild Bråthen har nå gått bort, 91 år gammel. Her er hun fotografert tilbake i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. 103 norske kvinner satt i den fryktede leiren i løpet av krigsårene. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix
TIDSVITNE : Magnhild Bråthen har nå gått bort, 91 år gammel. Her er hun fotografert tilbake i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. 103 norske kvinner satt i den fryktede leiren i løpet av krigsårene. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnhild Bråthen, som overlevde konsentrasjonsleiren Ravensbrück, gikk bort tirsdag. Tusenvis av norske skoleelever har hørt henne fortelle om sine opplevelser i fangenskap.

Bråthen ble 91 år gammel. Hun har vært med på nesten hundre reiser tilbake til leiren for å fortelle nye generasjoner om grusomhetene hun opplevde.

- Ravensbrück inneholder så mange fryktelige historier fordi det var barn og kvinner som satt der. Men Magnhilds fortelling er unik fordi hun også hadde med seg de små positive glimtene. Hun formidlet et håp midt i det svarteste mørke, sier Ole Johnny Hansen, daglig leder i Hvite Busser, til NTB.

Siste tur i desember Bråthen bidro som tidsvitne både for denne stiftelsen og for Aktive Fredsreiser, som hun var på tur med så sent som i desember.

Hansen forteller at Bråthen også hadde planer om å bli med på reise igjen til sommeren. Nå er det ikke flere tidsvitner som er med på reisene til Hvite Busser, forteller han.

Skjøt tiur Bråthen ble tatt til fange uten å ha begått noen forbrytelse. Hun, faren og broren ble pågrepet fordi noen leietakere på gården deres i Østfold hadde skutt en tiur. I to år satt hun i fangenskap, først i Norge, deretter i Tyskland.

- Vi hadde håpet hele tida. Vi visste ikke om vi kom til å overleve, så da håpet vi, fortalte hun til NTB da hun besøkte Ravensbrück i fjor i forbindelse med 70-årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleirene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media