Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Magnolia av stål

Hun er topputdannet, superintelligent, treningsnarkoman, har en vilje av stål, og hun har presidentens øre som ingen annen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er svart

og kvinne, og tredje generasjons akademiker i sin familie. Hun mener at hennes besteforeldre frigjorde seg selv før president Lyndon B. Johnson truet gjennom et flertall for borgerrettighetslovene. Hun var demokrat, men ble republikaner.

Condoleezza Rice kommer fra Birmingham i Alabama. Fra ei fengselscelle i denne byen skrev Martin Luther King jr. at Birmingham var Sørstatenes mest rasistiske by. Condoleezza Rices far var prest og lærer, og moren lærer. Han døde av hjertesykdom for fire år siden, men fikk oppleve at president George W. Bush utpekte datteren til nasjonal sikkerhetsrådgiver som første kvinne i denne mannsdominerte jobben.

Hun er blitt

beskrevet som en magnolia av stål, en beskrivelse som brukes om kvinner fra Sørstatene med et vakkert, feminint og velpleid ytre og myke manerer, men med en vilje av stål. I Rices tilfelle er det snakk om herdet stål.

Som svart og som kvinne har hun lært at for å gjøre karriere må hun være dobbelt så god som sine konkurrenter for å stå likt med dem, og tre ganger så god for å gå forbi.

Hennes sjef, president George W. Bush, som gjennom fire år har gjort henne til sin aller nærmeste rådgiver, personlige venn og fast husgjest på Camp David og på ranchen i Crawford, Texas, faller sørgelig igjennom om hans kvalifikasjoner sammenliknes med hennes. Bush fikk dårligste ståkarakter fra Yale, en «gentleman's C». Han kom inn ved eliteuniversitetet fordi det slipper inn barn av tidligere, vellykkede studenter.

Condoleezza Rice

fikk toppkarakterer og ble professor ved eliteuniversitetet Stanford i en alder av 26 år. Josef Korbel, far til tidligere utenriksminister Madeleine Albright, rekrutterte Rice til studier i statsvitenskap da hun ville bytte fra musikkstudiene fordi hun innså at hun kunne bli en habil solopianist, men aldri den beste.

Brent Scowcroft rekrutterte henne til sin stab som Sovjet-spesialist da han ble nasjonal sikkerhetsrådgiver for Bush den eldre i 1988. Hun vendte tilbake til Stanford derfra og ble den yngste rektor der, og den første svarte kvinne i toppstillingen. Fra denne jobben ble hun rekruttert av Bush junior. De møttes i 1995, da Bush var guvernør i Texas, og fant ut at begge likte sport. Hun var en lovende kunstløper, men hennes favorittgren er amerikansk fotball. Hun sa en gang at toppjobben i The National Football League er selve drømmejobben. Hun har aldri sagt at hun gjerne ville bli utenriksminister.

Avtroppende

utenriksminister Colin Powell har sagt om henne at hun ble oppdratt til selvtillit «i et samfunn der hun ikke hadde noen grunn til det fordi hun er svart og tienderangs borger».

Condi, som Bush og Laura kaller henne, begynte i jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver med å mekle mellom den moderate Colin Powell og haukene Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney. Etter terrorangrepet den 11. september 2001 er hun gradvis blitt en av haukene selv, og støtten til Powell er blitt sjeldnere. De siste par åra har hun vært den fremste forsvareren av presidentens harde linje. Hun ble tvunget til å vitne for kommisjonen som gransket hva myndighetene gjorde før terrorangrepene 11. september 2001. Hun forsvarte seg med glans. Det har hun fortsatt med, til tross for at hun er grepet i både selvmotsigelser og feilinformasjon.

Når hun nå

blir utenriksminister, er hun den andre kvinnen i denne stillingen etter Albright, men den første svarte kvinnen. Rice følger i sporene til Henry Kissinger, men hennes ego er noen hakk mindre enn hans.

Før Senatet godkjenner henne, noe det vil gjøre, må hun gjennom en utspørring der demokratene vil forhøre seg om hennes ansvar for behandlingen av etterretningsmaterialet om Irak før invasjonen. Hun deltok aktivt i desinformasjonskampanjen som hevdet at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

Utnevnelsen av Rice til utenriksminister signaliserer at president George Bush føler seg legitimert av valgseieren, og ikke lenger trenger en Powell som frontfigur i utenrikspolitikken. Rice er hans nærmeste fortrolige og tar ingen egen agenda med seg til «Foggy Bottom», som det amerikanske utenriksdepartementet kalles i Washington.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media