Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Magnus (17) slo verdensener

Stor dag på jobben for sjakkgeniet fra Lommedalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WIJK AAN ZEE, Nederland (Dagbladet.no): Nedtur i går, stor opptur i dag. Magnus Carlsen (17) slo i ettermiddag en av de to førsterankede sjakkspillerne i verden - Vladimir Kramnik - etter drøye fem timer ved brettet.

Dette er en av 17-åringens største seire.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Magnus Carslen mistet ledelsen i verdens sterkeste sjakkturnering etter gårsdagens tap mot den indiske verdensmesteren Vishy Anand.

Magnus var svært skuffet rett etter tapet, men omstilte seg raskt til dagens match. 17-åringen ligger bare et halvt poeng bak turneringsleder Levon Aronian, og med et halvt eller helt poeng i dag, er Magnus tilbake for fullt.

Det var ingen enkel oppgave som ventet Magnus i dagens parti. Oppgaven kan faktisk knapt bli vanskeligere i dagens sjakk. Motstander er Vladimir Kramnik.

Følg partiet direkte her.

Følg partiet med kommentarer her

POPULÆR: Også i dag var det Magnus som havnet i blitzregnet. 17-åringen er mektig populær i sjakkverdenen. Alle foto: EIVIND SKJERVUM
POPULÆR: Også i dag var det Magnus som havnet i blitzregnet. 17-åringen er mektig populær i sjakkverdenen. Alle foto: EIVIND SKJERVUM Vis mer

Russerens strategi i store turneringer er å gå for remis med svart, og gå for seier med hvit. Med de hvite brikkene regnes han som nærmest uslåelig.

Men det er håp. I storturneringen i Moskva i november, Tal Memorial, var Magnus den eneste som greide å stå imot russerens press med hvit. Magnus klarte remis og et halvt poeng. Alle andre tapte med svart mot Kramnik.

Kramnik er særlig kjent for å benytte seg av den såkalte Katalanske åpningen. Det var med denne åpningen han slo Carlsen i Dortmund i juni i fjor.

Spill gjennom partiet her.

Under årets superturnering i Wijk Aan Zee har det gått tyngre for russeren. Han har kun vunnet to partier, tapt ett og spilt resten remis. Tapet kom mot erkerivalen Vesalin Topalov, som regelrett utspilte Kramnik. I dette oppgjør var det ingen fare for en gjentakelse av skandalen fra forrige uke da Ivan Cheparinov nektet å håndhilse på Nigel Short.

Verken Topalov eller Kramnik hadde noen intensjon om å strekke fram hånda for å hilse på motstanderen! Dette har sin bakgrunn i det svært kontroversielle oppgjøret om VM-tittelen i 2005.

Les om kontroversene her

Vladimir Kramnik er russisk sjakks store gullgutt. Han omtales gjerne som den tredje store K´n i russisk sjakk, etter de tidligere verdensmesterne Anatoly Karpov og Garry Kasparov. Karpov er gjest under årets turnering, og under gårsdagens runde var det tydelig at Karpov interesserte seg mest for Kramniks parti mot Leko, selv da Magnus presset som hardest mot verdensmester Anand.

I gamle dager, da sjakken fremdeles hadde sterke politiske overtoner, ble Karpov gjerne omtalt som Bresjnevs gullgutt. Det var han som ble gitt den formidable oppgaven å slå det amerikanske stjerneskuddet Bobby Fischer som døde i forrige uke. Fischer trakk seg fra matchen mot Karpov, og Karpov ble verdensmester i 1975.

I våre dager er det Garry Kasparov som representer sjakkens politiske slagside, men denne gang i opposisjon til det sittende regimet ved President Vladimir Putin. Kramnik har i intervjuer med flere av Europas ledene sjakkmagasiner uttalt at han ikke nødvendigvis støtter Kasparovs kamp mot Putin, eller hans metoder.

Kramnik var selv en gang en ung stormester, og har vært ute i vanskeligheter mot nordmenn før. Under EM for juniorer i Nederland i 1991 ble Kramnik bare nummer to, slått sammenlagt av den norske stormester Rune Djuurhus.

Djuurhus slo også Kramnik i deres innbyrdes oppgjør. Spill gjennom partiet her.

Dette må ha vært et alvorlig tilbakeslag for russeren, ettersom det nærmest var en tradisjon at unge fremadstormende russiske sjakkspillere skulle ta med seg denne tittelen på veien mot toppen.

Kramnik overtok verdensmestertittelen i 2000 etter å ha slått Kasparov i London. Han forsvarte sin tittel ved to andledninger, mot Leko, og i fjor, Topalov. Han mistet tittelen til Anand i fjorårets verdensmesterturnering i Mexico. Kramnik er blitt innvilget et revansjeoppgjør, og møter Anand til ny tittelkamp senere i år.

Magnus på sin side later til å trives i de vindfulle omgivelsene i Wijk Aan Zee ved Nordsjøen. Det var her han feiret en av sine første store triumfer som sjakkspiller i 2004. Som 14-åring vant han gruppe C. To år seinere vant han B-gruppa.

Interessen for Magnus´ person og spill er overveldende blant nederlandske sjakkinteresserte. I fjor deltok han for første gang i turneringens A-gruppe. Dette var noe av en ilddåp for unggutten i den aller ypperste verdenseliten, og resultatet var ikke all verden. Han kom på delt sisteplass med 4,5 poeng av 13 runder.

Magnus så ut til å trenge litt tid til å venne seg til nivået. Utviklingen har med andre ord vært formidabel det siste året. I år har han ledet tureringen helt fram til gårsdagens tap, og gått mer aggresivt til verks i forsøk på å presse og vinne. Han har presset motstanderen i alle partier, unntatt partiet mot Loek Van Wely, som han noe heldig vant.

Mange eksperter mente også han hadde et vinnende overtak i remispartiet mot turnerningsleder Aronian.

FORKJØLET: Magnus´ motstander Vladimir Kramnik er forkjølet. Han har et høyt forbruk av lommetørkler og virker ikke til å trives. En forkjølelse er ikke bra i en konsentrasjonsidrett som sjakk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media