Magnus (7):- Jeg som gleda meg sånn til kunst og håndverk-timen

Mange sjokkerte barn og foreldre samlet seg utenfor Tårnåsen barneskole i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Det ryker ennå fra Tårnåsen barneskole i Oppegård kommune etter at politiet fikk melding om brannen i går klokken 20.23.

Fire gutter i alderen 11-13 år sitter onsdag formiddag i avhør hos politiet sammen med sine foreldre. Rundt om på skoleplassen vandrer sjokkerte foreldre og skoleelever.

- Jeg som gleda meg sånn til kunst og håndverk-timen jeg skulle ha i dag, sier Magnus Tunstad (7) som går i klasse 2B på skolen.

- Jeg gledet meg også til å gå på skolen i dag, fordi jeg skulle spille hovedrollen i et skuespill som heter «Vettene på sporet», og jeg hadde hovedrollen som Vetle, forteller broren Martin (9) Tunstad som går i klasse 4A.

Tøff dag
Mor Marina Tunstad sier til Dagbladet at det hele er trist.

- De er jo såpass små at de fortsatt gleder seg til å gå på skolen, påpeker hun.

Kontaktlærer på 6. trinn, Tom Magnussen, forteller at det vil bli holdt møter med foreldre og med lærere gjennom hele dagen i dag.

- Vi kommer til å ha et krisemøte på rådhuset, hvor jeg antar det mest aktuelle tema vil bli hvordan vi skal få tak i nye lokaler. Vi har jo heller ikke bøker eller noenting, alt har brent opp. En av elevene hadde den nydeligste samlingen av 160 plantearter på skolen som nå er borte. En annen liten jente var trist fordi hun hadde mistet crocks-skoene sine. Det hele er forferdelig trist, sier en preget lærer.

Dagen i dag har vært ganske tøff, innrømmer han.

- Alt fra små gaver fra elevene til bøker og alt er borte. Det er fryktelig tungt, og tårene har rent i dag. Dette er min arbeidsplass, og har vært det i mange år, sier han.

Lekte med åpen ild
To av de fire guttene innrømmer å ha lekt med ild. De to andre guttene avhøres utover ettermiddagen og kvelden, melder Østlandets Blad.

Politioverbetjent Morten Granerud ved Oppegård lensmannskontor sier at politiet kan bekrefte at de fire guttene, som i dag har sittet inne til avhør, har en rolle i forbindelse med brannen.

- De har hatt en lek med åpen ild i forbindelse med et inngangsparti til skolen og leken medførte at det har smittet over på skolebygget. De har prøvd å slukke det, men ikke lykkes med. Vi undersøker spor på stedet. Guttene kan ikke straffes, fordi de er under 15 år. Det blir vel et forsikringsoppgjør etter hvert, men det kan ikke jeg uttale meg om, sier han til Dagbladet.


- Hvordan blir videre oppfølging av de fire guttene framover?

- Vi har et tett samarbeid med barnevernet og dialog med dem. Kommunen har et oppfølgingsansvar overfor disse guttnee og deres familie. Det er også en prosess som er startet.

ALT ØDELAGT:Slik ser Tårnåsen barneskole ut fra innsiden etter brannen. FOTO: Øistein Norum Monsen.
ALT ØDELAGT:Slik ser Tårnåsen barneskole ut fra innsiden etter brannen. FOTO: Øistein Norum Monsen. Vis mer

- Vi må hjelpe dem

Elizabeth Knoff, rektor ved Tårnåsen barneskole, forklarer at det vil bli holdt foreldremøter utover kvelden i dag hvor det vil bli diskutert hva som skal gjøres videre.

- Hvordan vil skolen håndtere de fire guttene som nå sitter inne til avhør hos politiet?

- Politiet sier til oss at saken fortsatt er under etterforskning, og barnevernet er også koblet inn. Vi i ledelsen ved skolen vil etter hvert snakke med politiet for å høre hva de har kommet fram til. Dette er det vi voksne som skal ordne opp i, og hvis det faktisk stemmer at det er guttene som har gjort det, så har de ikke skjønt konsekvensene av det de har gjort. Da må vi hjelpe dem i tiden framover, sier hun til Dagbladet.

- Dumt
Bente Halvorsen og Sindre Halvorsen Flote (9) var også på plass foran skolen tidlig i formiddag for å se på ødeleggelsene etter brannen.

- Jeg synes dette er helt forferdelig å se på. Men det er bra at jeg fikk lov til å være med og se på skolen sånn den ser ut nå. Det er litt dumt at de har gjort det. Veldig dumt, sier Sindre som går i klasse 3A.

- Dette er helt tragisk. Skolen er jo hele livet hans, og han har vært der i tre år. Nå til høsten skulle søsteren hans starte der, forklarer mamma Bente.

Åpne flammer

Brannvesenet på stedet opplyser overfor Dagbladet at det fortsatt er åpne flammer i bygget, og at man ennå ikke har fått slokket brannen fordi taket kollapset, og man har hatt problemer med å nå fram til selve brannen.

Det er den eldste delen av skolen, bygd i 1973, som er blitt flammenes rov. Alle undervisningslokalene til skolen ligger i denne fløyen og er dermed ødelagt, melder NTB.

UTBRENT: Slik ser barneskolen ut onsdag formiddag. FOTO: Øistein Norum Monsen.
UTBRENT: Slik ser barneskolen ut onsdag formiddag. FOTO: Øistein Norum Monsen. Vis mer
Magnus (7):- Jeg som gleda meg sånn til kunst og håndverk-timen