Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Magnus mot verdens beste

Sjakkgeniet Magnus (17) møter verdensmesteren nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WIJK AAN ZEE (Dagbladet.no): Magnus Carlsen har imponert voldsomt i sjakkturneringen i Wijk Aan Zee i Nederland.

17-åringen fra Norge leder superturneringen i det tre runder gjenstår med 6,5 poeng av ti mulige. Skulle Magnus gå helt til topps vil det være en sjakksensasjon, og uten tvil norsk sjakks største prestasjon.

Hard motstand

Men veien fram er tøff, og motstanden kunne ikke blitt vanskeligere for Magnus. I dagens runde skal han bryne seg på regjerende verdensmester Viswanathan Anand. Den indiske sjakkspilleren er sammen med Vladimir Kramnik rangert som best i verden. Anand har vært rangert som topp tre i verden i over ti år.

Han er en av bare fire spillere i verden som har klart å komme seg over 2800 i rating, et mål på hvor god en spiller er.

Følg partiet direkte her.

http://www.coruschess.com/livegames.php

Her kan du følge partiet med kommentarer. http://www.chessdom.com/corus-chess-2008/carlsen-anand-live

FOR SEN: Magnus Carlsen var fire minutter for sein. I bæreposen er det nok rosiner og appelsinjuice som vanlig. Alle foto: EIVIND SKJERVUM
FOR SEN: Magnus Carlsen var fire minutter for sein. I bæreposen er det nok rosiner og appelsinjuice som vanlig. Alle foto: EIVIND SKJERVUM Vis mer


Svarte brikker

Lettere blir ikke oppgaven for Magnus med tanke på at nettopp Kramnik er spilleren som venter på ham i morgendagens runde. Kramnik er av mange ansett som den tøffeste motstanderen det er mulig å møte, og Magnus må i tillegg spille med svarte brikker. Det vil si at Kramnik skal trekke først, og han får dermed får iniativet i partiet.

På et så høyt nivå som Magnus spiller, kan hvite brikker nærmest sammenlignes med å ha hjemmebane i fotball. Uavgjort, såkalt remis på sjakkspråket, regnes som et godt resultat med svart.

Både Anand og Kramnik har gått på tap i turneringen. Anand fikk en dårlig start, men har spilt seg opp. I de siste rundene har han vunnet flere partier. I dag skal han likevel få en tøff dag på jobben og må forsvare seg mot Magnus sine angrep med hvit.


Kramnik tapte stygt

Kramnik har som alltid spilt solid, men forsiktig. I prestigeoppgjøret mot erkefienden Veselin Topalov gikk han riktignok på et svært stygt tap. Kramnik ble feid av brettet, selv om åpningen hadde blitt hundrevis av ganger før. Kramnik fant ikke noe forsvar mot et nytt trekk fra Topalov, en såkalt teoretisk nyvinnig.

Sjakkeksperter mistenker at Topalov kan ha spart på det nye trekket i åresvis for å bruke det mot nettopp Kramnik. Et slikt tap kan ha gjort Kramnik usikker og fått ham ut av fatning, men det kan også ha vekket revansjelysten i ham.


Startet med to seire

Magnus på sin side startet turneringen i Nederland med to seire, og gitt rett i tet i det knallsterke feltet. Etter åtte runder var han fortsatt ubeseiret, og hadde blant annet slått verdens beste kvinnelige sjakkspiller, Judit Polgar. Tre seire og fem uavgjorte var over all forventning.

- Dette er helt fantastisk. Jeg hadde vært fornøyd med 50 prosent score, sa Magnus til Dagbladet.

Men i niende runde kom nedturen. Magnus fikk dårlig tid mot Peter Leko, og gjorde en tabbe i tidsnød så han mistet en brikke. Dermed ble det tap, selv om Magnus hadde spilt solid fram til tabben.

I runden etter for to dager siden revensjerte Magnus seg mot hjemmehåpet Loek van Wely. Seieren var imidlertid svært heldig. Magnus forsøkte seg på en svært dristig åpning, som ikke slo heldig ut.


Denne gangen var det derimot Magnus sin motstander som gjorde ikke bare en, men to alvorlige tabber på rad med sekunder igjen på klokka. Dermed gikk partiet fra klart tap til sikker seier for Magnus.

Det blir spennende å se hvilket utslag partiet mot van Wely vil gi for Magnus mot Anand i dag. Vil han satse på en trygg og kjent åpning, eller har han forbredt nok en overraskelse.

Nummer 13 i verden

Ratingsnittet i Wijk Aan Zee er på hele 2742, noe som er skyhøyt. Magnus sin rating er 2733, og han er offisielt rangert som den 13. beste sjakkspilleren i verden. Lkevel er han ikke seedet høyere enn nummer ti i turneringen, hvor blant andre verdens tre beste sjakkspillere deltar.

Turneringen er ved siden av Linares/Morelia og Dortmund regnet som den viktigste og mest prestigetunge sjakkturneringen i verden, bortsett fra VM. Turneringen i Wijk Aan Zee har røtter helt tilbake til 1938, og sjakklegender som Boris Spassky, Mikhail Tal, Anatoly Karpov og Garry Kasparov har alle vært her og vunnet. Av årets deltakere har både Topolov, Anand, Leko, Kramnik, Aronian, Ivanchuk og Radjabov vunnet tidligere.

Årets skandale

Årets turnering har forøvrig inneholdt en ekte sjakkskandale. Bulgarske Ivan Cheparinov, Topalovs nærmeste samarbeidspartner (sekundant), nektet å håndhilse på den engelske stormesteren og tidligere utfordrer til verdensmestertittelen, Nigel Short. To ganger strakk Short fram hånda, to ganger nektet Cheparinov. Se videoen:

Bakgrunnen skal være at Short tidligere hadde kommet med fornærmelser mot Cheparinov, og ikke minst mot kameraten Topalov. Topalov og Kramnik hadde en voldsom krangel da de spilte om VM-tittelen, en krangel som inneholdt grove beskyldninger om juks og hyppige dobesøk.

I hvert parti har en spiller to timer til rådighet på å gjøre sin første 40 trekk. Hvis tiden går ut er partiet automatisk tapt. Etter at de første 40 trekkene er unnagjort, får spillerne en time ekstra på klokka. Etter 60 spilte trekk får spilleren en halvtime ekstra. Et parti kan dermed var helt opp i mot sju timer.

VERDENS BESTE KVINNE: Judit Polgar har hatt en middels turnering. Verdens beste kvinnelige sjakkspiller tapte mot Magnus.
MANGE DELTAGERE: Wijk Aan Zee er årets happening for sjakkfrelste.
POPULÆR: Det var et parti fotografene var interessert i: Turneringsleder Magnus mot verdensmester Anand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media