FRIFUNNET: Magnus Stangeland er frifunnet i borgarting lagmannsrett. Han var tiltalt for uaktsomt grovt bedrageri i saken om stortingspensjonene. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FRIFUNNET: Magnus Stangeland er frifunnet i borgarting lagmannsrett. Han var tiltalt for uaktsomt grovt bedrageri i saken om stortingspensjonene. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Magnus Stangeland frifunnet

Nå er bedragerisaken endelig avsluttet for Sp-veteranen, mener advokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (Sp) ble dømt for uaktsomt grovt bedrageri i tingretten, men vant i dag fram med sin anke.

Han er frifunnet av Borgarting lagmannsrett i saken om stortingspensjoner, melder NRK.

- Jeg tør jo ikke slippe jubelen løs helt ordentlig, vi får se hva Økokrim gjør, sier Stangeland til TV 2.

- Det er klart dette er viktig, du må nesten kjenne meg som person for å forstå hvor viktig dette er for meg, sier Stangeland.

- Ute av verden Stangeland var under tiltale for ved grov uaktsomhet å ha skaffet seg en uberettiget vinning da han krevde stortingspensjon - til tross for at inntekten hans oversteg pensjonsbeløpet.

Stangelands advokat Svein Aage Valen krevde full frifinnelse da rettsforhandlingene begynte, og fikk altså medhold for sitt syn.

- Det eneste vi mente var feil i tingrettens dom, var hva som var den riktige lovanvendelsen. Der har vi fått fullt medhold fra Lagmannsretten, som sier at terskelen for grov uaktsomhet må ligge betydelig høyere enn dette, sier han til Dagbladet.

- Den som går til arbeidsgiver, spør hvilke regler som gjelder og innretter seg etter svaret, opptrer ikke grovt uaktsomt.

Frifinnelsen i Borgarting lagmannsrett er enstemmig.

- Er saken nå ute av verden for Stangeland?

- Jeg tror og håper det, sier advokat Valen.

Glad og lettet
Statsadvokat Tarjei Istad sier til NTB at det nå blir opp til Riksadvokaten å bestemme om avgjørelsen skal ankes til Høyesterett.

Stangeland ble i januar i år dømt til 60 dagers fengsel i tingretten for grovt uaktsomt bedrageri. Økokrim mente Senterparti-veteranen hadde mottatt 536 000 kroner for mye i pensjon. Han hevet stortingspensjon samtidig som han fikk betalt for konsulentarbeid, styrehonorar og hadde fri bil. Stangeland ble også dømt til å betale saksomkostningene.

Stangeland nektet straffeskyld, og anket saken til Borgarting lagmannsrett som nå har frifunnet ham.

«Riktig nok taler mye for at han for sikkerhets skyld — skriftlig eller muntlig — burde gitt fullstendige opplysninger om sine inntektsforhold» påpeker retten ifølge NTB. Retten mener likevel at Stangeland ga nok opplysninger til at pensjonsordningen burde ha konkludert med at inntektsgrensen var overskredet.

- Han reagerte med stor glede og lettelse på frifinnelsen. Dette har vært en sak som har hengt over han siden 2008, og har vært en betydelig belastning på mange måter. Desto større er lettelsen i dag, sier advokat Valen til Dagbladet.

Anders Talleraas har også anket dommen mot seg. Den tidligere Høyre-representantens sak skal opp i januar.