Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB ScanpixVis mer

Mahad: - Tvilen har kommet forvaltningen til gode

Kommer til å anke saken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor mistet Mahad Abib Mahamud det norske statsborgerskapet sitt.

Norske myndigheter mener han oppga uriktige opplysninger om identiteten sin, da han kom til Norge i 2000, og da han fikk innvilget statsborgerskap i 2008.

Mahamud saksøkte staten v./Utlendingsnemnda (UNE) for å få statsborgerskapet tilbake, fordi han selv står fast ved at han ikke har gitt uriktige opplysninger.

Mahamud tapte i dag saken i Oslo tingrett.

Oslo tingrett finner altså UDI og UNES vedtak om tilbakekallelse og utvisning gyldige.

«Etter denne gjennomgangen er retten ved en samlet vurdering av bevisbildet i saken kommet til at det er sannsynlig at Mahamud har forklart seg uriktig om sin bakgrunn og identitet. Retten mener at det er sannsynliggjort at Mahamud og Abdoulkader Abdi Mohamed er brødre, og at Mahamud i likhet med sin bror er borger av Djibouti. Mahamud har gjennomgående forklart at det er ett år mellom ham og broren. Broren er i sitt djiboutiske pass og i sitt djiboutiske ID-kort oppført med fødselsdato 06.08.1979, noe som gjør det sannsynlig at Mahamud ikke er født i 1986, som han har forklart, men i 1980/81», heter det i avsigelsen.

Oslo tingrett finner at alle UNEs vedtak er gyldige. Det vil si at Mahamud kan utvises av Norge, med varig innreiseforbud i hele Schengen, og at det ikke regnes som uforholdsmessig.

- Jeg er uenig i dommen. Vi kommer til å anke. Jeg har vært 17 år i Norge, og det er ikke over. Jeg føler at dommen er urettferdig. Jeg trodde tvilen skulle være til fordel for tiltalte, men her har den kommet forvaltningen til gode, sier Mahamud om dommen.

- Hva tenker du om at Oslo tingrett mener at du lyver?

- Det er tungt å bli beskyldt for løgn, samtidig som jeg er uenig i at jeg blir stemplet som løgner.