Mahad (18) fikk avslag på jobbsøknaden tre ganger

Først da han utga seg for å være Mats Pettersen tok Ultra Stovner kontakt.

FIKK KOMME PÅ INTERVJU: Da Mahad Abdi Jama søkte under sitt eget navn, ble han ikke innkalt til intervju. Da han kalte seg Mats Pettersen, ble han invitert til jobbintervju. Foto: Hans Arne Vedlog
FIKK KOMME PÅ INTERVJU: Da Mahad Abdi Jama søkte under sitt eget navn, ble han ikke innkalt til intervju. Da han kalte seg Mats Pettersen, ble han invitert til jobbintervju. Foto: Hans Arne VedlogVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no):Etter å ha søkt deltidsjobb i butikkjeden Ultra på Stovner for tredje gang, og uten å ha bli kalt inn til intervju noen av gangene, sendte 18-årige Mahad Abdi Jama inn samme søknad for fjerde gang, med unntak av en liten ting. 

Han byttet ut sitt eget navn med det norske navnet Mats Pettersen. Jama opprettet også en mailadresse som matchet hans nye, norske navn, før han sendte inn søknad nummer fire.

Søkt tre ganger
- På Ultra Stovner har de en fellespostkasse hvor du kan legge inn en jobbsøknad. Jeg har søkt deltidsjobb hos Ultra Stovner tre ganger siden 2006. Og hver gang har de sendt meg et brev der det står at de ikke hadde noe ledige stillinger.

Dagen etter at han hadde levert sin fjerde jobbsøknad signert Mats Pettersen, ble han likevel innkalt på intervju.

- Jeg ringte og sa at jeg stilte opp på intervju og deretter fortalte jeg at jeg het Mahad Abdi Jama og at jeg hadde søkt tre ganger tidligere og fått avslag.

Jama fikk raskt beskjed om at alt var i orden, og at dersom han kikket seg rundt i butikken kunne han se at de ikke brydde seg om navn.

- Jeg gikk på intervjuet som bare varte i noen minutter. Kasselederen stilte ikke noen spørsmål om hvorfor jeg bytta navn. Hun sa at dette skulle gå bra, og sa at jeg kunne jobbe annenhver lørdag og at hun ville gi meg jobb der og da, men at hun ikke likte å forhaste seg, så hun skulle ringe meg dagen etter.

19-åringen dro lykkelig fra intervjuet i god tro om at ny jobb var sikret.
 

- Trodde jeg hadde en sjanse
- Jeg trodde virkelig jeg hadde en sjanse denne gangen, sier han selv.

Dagen etter venter han spent på at å få bekreftelse på om han hadde fått jobben, men ingen ringte tilbake.

- Jeg bestemte meg for å ringe henne selv. Hun sa hun hadde møte med butikksjefen og ikke fikk ringt meg. Så sa hun at hun ikke kunne ansette meg fordi butikken har en økonomisk krise og at hun ville egentlig gi meg jobb samme dagen som intervjuet fant sted, sier han.

- Jeg føler at jeg ikke klarer å konkurere mot andre som har et norsk navn selv om jeg er mer kvalifisert enn det de der. Det er frustrerende å tenke på, sier han til Dagbladet.

Jama gjør det også klart at hensikten med å fortelle sin historie til media ikke er for å gi butikken et dårlig rykte.

18-åringen går til daglig på allmennfag på Stovner videregående skole og feirer russetida i år. Deltidsjobben ønsker han seg for å kunne finansiere en sydentur med guttegjengen til sommeren. Alle bortsett fra han selv har fått jobb.

- Jeg har søkt på alt av stillinger som jeg kvalifiserer til hos både NAV, finn.no og deltidsjobb.no. Fra januar og fram til nå har jeg satt meg ned hver kveld for å sende ut en ny bunke med søknader og CVer, forteller han.

- Tilfeldig
Marianne Øiahals, infokonsulent i Ultra, mener det hele er tilfeldig.

- Det stemmer at denne gutten har fått avslag på sin søknad om deltidsjobb i kassa hos oss flere ganger. Men dette er helt tilfeldig. Deltidsstillingene er særdeles populære blant skoleelever, og det er også ungdom av norsk opprinnelse som opplever å få avslag på sine søknader flere ganger, sier hun til Dagbladet.

Øiahals forteller videre at omtrent 40 prosent av de ansatte i butikken på Stovner har utenlandsk bakgrunn, og flere ansatte som også er fra Somalia.

Hun sier at butikken for øyeblikket har innført ansettelsesstopp.

- Vi merker finanskrisa også her. Når det åpnes igjen, vil han få tilbud om stillingen. Gutten gjorde et godt intervju og hadde gode referanser. Det er trist at han føler at dette er satt i system. Vi har overhodet ingen grunn til ikke å ansette han. Det er ingen andre som vil få jobben i stedet for han, bare fordi han er fra Somalia. Jeg kan skjønne at man tror det er årsaken, men slik er det altså ikke, sier hun.