MÅTTE SØKE: Mahamud skal hente reisedokumenter for å dra til Brussel, hvor han etter eget sigende vil motta et somalisk pass. Han trodde han skulle få hjelp med en gang, men fikk beskjed om at han måtte søke. Video: NTB Scanpix Vis mer

Mahad starter prosessen for å komme seg ut av Norge

Tapte søksmål mot staten, som utviste ham til Djibouti. I dag starter han prosessen for å komme seg ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 10.00 i formiddag møter Mahad Abib Mahamud opp hos utlendingsavsnittet. Etter hva Dagbladet forstår skal han levere inn en søknad om enkeltreisedokument til Brussel, som videre skal behandles av UDI.

- Jeg skal inn og hente dokumenter nå. De har lovet at jeg skal få dokumenter. Men med det har de jo indirekte innrømmet at jeg er fra Somalia, sa Mahamud til pressen utenfor utlendingsavsnittets kontorer.

Han sier han snakket med myndighetene i går, som skal ha sagt at de ville hjelpe ham å reise til den somaliske ambassaden i Brussel.

- Anken er der, men jeg har ikke noe å leve av. Jeg har masse regninger som må betales, og jeg kan ikke være statsløs i Norge, forteller han videre.

Mahamud er for øyeblikket inne hos Utlendingsavsnittet for å få utstedt dokumenter, og møter pressen igjen når han kommer ut.

- Jeg er her for å få et reisedokument som jeg må ha for å kunne hente somalisk pass ved den somaliske ambassaden i Brussel. Nå leverte jeg søknad om å få reise til Brussel, sier Mahamud til pressen.

Han sier at det ikke foregikk som han hadde tenkt. Mahamud trodde han skulle få hjelp med en gang, men at han nå fikk beskjed om at han måtte søke. Han vet ikke hvor lang tid det vil ha før søknaden blir behandlet.

Tapte mot norske myndigheter

Mahamud ble i fjor fratatt det norske statsborgerskapet sitt, fordi norske myndigheter mente han hadde gitt uriktige opplysninger mot bedre vitende, og at han egentlig kom fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han gjentatte ganger har oppgitt.

Mahamud svarte med å saksøke staten v./ Utlendingsnemnda for å få tilbake statsborgerskapet sitt, men tapte saken i Oslo tingrett, som fant UDI og UNEs vedtak gyldige.

Både før og etter domsavsigelsen varslet Mahamud at han ville anke dommen helt til Den europeiske menneskerettsdomstolen, dersom det skulle bli nødvendig.

- Presidentens ønske

I dag skriver Klassekampen at Mahamud er aktuell til en stilling som rådgiver eller diplomat i det somaliske regjeringsapparatet.

- Det er presidentens ønske at Mahamud skal komme til Somalia. Så fort det er mulig, vil vi sende en anmodning til norske myndigheter om å utstede et reisedokument til Mahamud, sier president Mohamed Abdullahi Farmajos rådgiver Kayse Said Artan til Klassekampen.

Den somaliske ambassadøren til EU, Ali Said Faqi, har tidligere sagt at han regner Mahamud som somalier og at han kan utstede somalisk pass til ham. Men først trenger Mahamud et reisedokument fra norske myndigheter for å komme seg til Brussel. Torsdag ba han Oslo politidistrikt å utstede et slikt dokument.

Det er dokumentet til Brussel Mahamud nå skal søke om, slik Dagbladet forstår det. Dersom han får reisedokument til Brusse, vil det kunne betyr at det skal være mulig for ham å returnere til Somalia og ikke Djibouti, som var landet norske myndigheter i utgangspunktet utviste ham til.