Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mahad tapte saken mot norske myndigheter

Oslo tingrett finner UNEs vedtak gyldige.

Foto: NIna Hansen / Dagbladet
Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor mistet Mahad Abib Mahamud det norske statsborgerskapet sitt.

Norske myndigheter mener han oppga uriktige opplysninger om identiteten sin, da han kom til Norge i 2000, og da han fikk innvilget statsborgerskap i 2008.

Mahamud saksøkte staten v./Utlendingsnemnda (UNE) for å få statsborgerskapet tilbake, fordi han selv står fast ved at han ikke har gitt uriktige opplysninger.

Mahamud tapte i dag saken i Oslo tingrett.

Oslo tingrett finner altså UDI og UNES vedtak om tilbakekallelse og utvisning gyldige.

«Etter denne gjennomgangen er retten ved en samlet vurdering av bevisbildet i saken kommet til at det er sannsynlig at Mahamud har forklart seg uriktig om sin bakgrunn og identitet. Retten mener at det er sannsynliggjort at Mahamud og Abdoulkader Abdi Mohamed er brødre, og at Mahamud i likhet med sin bror er borger av Djibouti. Mahamud har gjennomgående forklart at det er ett år mellom ham og broren. Broren er i sitt djiboutiske pass og i sitt djiboutiske ID-kort oppført med fødselsdato 06.08.1979, noe som gjør det sannsynlig at Mahamud ikke er født i 1986, som han har forklart, men i 1980/81», heter det i avsigelsen.

«Det er åpenbart at Mahamud har gitt sin uriktige historie til utlendingsmyndighetene vel vitende om at denne historien var feil, og således 'mot bedre vitende' slik vilkåret lyder i statsborgerloven § 26 annet ledd. Det er videre klart at dette har hatt vesentlig betydning for utlendingsmyndighetenes innvilgelse av norsk statsborgerskap til Mahamud.»

Torsdag sa Mahamud til Dagbladet at han ville anke saken, dersom han ikke fikk medhold i søksmålet.

- Du kan ikke bare frata noen alle rettighetene. Jeg vil kunne jobbe, ha en inntekt og være som alle andre. Så kan de frata meg rettighetene mine om de utviser meg. Jeg kan dra tilbake til Somalia jeg, men jeg kan ikke dra tilbake til Djibouti. Jeg er ikke derfra, sa Mahamud.

Hva gjelder utvisningsspørsmålet, gir Oslo tingrett staten medhold i at forholdets alvor i denne saken veier tyngre enn Mahamuds tilknytning til Norge. Det betyr at også vedtaket om utvisning fra Norge gyldig.

Oslo tingrett mener at det heller ikke vil være uforholdsmessig å ilegge Mahamud varig innreiseforbud, gjeldende i hele Schengen.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media