KRITISK: Når strømmen går, og det gjør den hele tiden i Gaza, er 13 år gamle Maher al Asali avhengig av at familiemedlemmer som broren Majid (20) er på plass for å betjene det medisinske utstyret. Foto: Hamada Hamada
KRITISK: Når strømmen går, og det gjør den hele tiden i Gaza, er 13 år gamle Maher al Asali avhengig av at familiemedlemmer som broren Majid (20) er på plass for å betjene det medisinske utstyret. Foto: Hamada HamadaVis mer

Maher (13) dør hvis ikke pappa får tak i diesel

I livsfare i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet): For åtte år siden ble Maher utsatt for en bilulykke som gjorde ham lam fra overkroppen og ned. Foreldrene har flere ganger forsøkt å få unggutten ut av Gaza for å skaffe ham ordentlig behandling, men har ikke fått tillatelse til å dra ut av verken Israel eller Egypt. Nå frykter familien for guttens liv.

Må ha strøm
- Det er veldig farlig her nå. Jeg må gå ut for å hente drivstoff, men er livredd, fordi Israel bombarderer alt og alle. Og når jeg er ute og leter etter diesel, frykter jeg at sønnen min dør mens han venter på meg, sier pappaen Abu Gasim al Asali.

I går kveld kom det signaler fra israelske myndigheter at landet er villig til å vurdere en stans i offensiven mot Gazastripen for å slippe inn humanitær hjelp. Betingelsen vil være at også Hamas lover å la våpnene tie, sier velferdsminister Isaac Herzog.

I Gaza er 13-årige Maher helt avhengig av strøm. Ikke for å belyse rommet, men for å puste. Når strømmen går, blir det unntakstilstand hos hele familien.

Som løsning på de utallige strømbruddene har familien kjøpt en strømgenerator. Men motoren krever drivstoff.

Lenge før den hittil fire dager lange israelske militæroperasjonen i Gaza, var området så godt som tomt for diesel. Nå er situasjonen enda mer prekær.

Mangler penger
- Når jeg finner diesel, har jeg ofte ikke penger å kjøpe for. Og når jeg har penger, finner jeg ikke diesel. Så hardt er livet, sier Abu Gasim, som er en av de mange arbeidsløse i Gaza. Hele 44 prosent av arbeidsstokken er uten jobb.

Pappa Abu Gasim skjønner at det bare blir vanskeligere og vanskeligere å få tak i diesel så lenge militæraksjonen pågår.

Da må familien drifte pusteapparatet manuelt.

- Når strømmen går løper søsknene mine til og hjelper meg med oksygen manuelt. Jeg føler at jeg kveles og klarer ikke si et eneste ord. Natten virker så lang både på meg, og på hele familien som våker hos meg, for å gi meg oksygen, sier 13-åringen.

En diplomatisk kilde sier til Dagbladet at Israel nå gjør seg klare til bakkeangrep, og at det er vanskelig å komme seg ut av det igangsatte militærangrepet.

Hamas truer nå Israel med nye rakettangrep lenger inne i Israel, i tillegg til selvmordsaksjoner. Flere raketter fra Hamas vil igjen føre til Israelsk opptrapping.

Det palestinske nyhetsbyrået Maan meldte i går kveld at de israelske luftangrepene er over, og at det enten ender i å sende inn bakkestyrker — eller en våpenhvile. I går kveld var det imidlertid kraftig bombing i Gaza by.

Ifølge Al Jazeera og palestinske sykehuskilder, er antall drepte palestinere 384. antall skadde skal være over 1700. Fem israelske statsborgere har mistet livet som følge av Hamas? rakettangrep.