Mahmoud Ahmadinejad får fire nye år som Irans president

- Valgfusk, hevder opposisjonen

GJENVALGT: Irans omstridte president, Mahmoud Ahmadinejad, ble natt til lørdag gjenvalgt.  REUTERS/Ahmed Jadallah
GJENVALGT: Irans omstridte president, Mahmoud Ahmadinejad, ble natt til lørdag gjenvalgt. REUTERS/Ahmed Jadallah Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Sittende president Mahmoud Ahmadinejad er erklært vinner av valget i Iran.

Etter den siste opptellingen hadde Ahmadinejad over 65 prosent av stemmene, og valgkommisjonen i Iran uttalte ved 05-tiden at det nå ikke var mulig for motkandidaten Mousavi å ta igjen Ahmadinjead.

Beskylder regjeringen for valgfusk
Mir Hossein Mousavi endte opp med rundt 30 prosent av stemmene og beskylder nå den sittende regjerningen for valgfusk.

Mousavi sa ifølge Timesonline at flere av hans valgobservatører hadde blitt nektet adgang til flere stemmestasjoner, og at tekstmeldingssystemet kampanjeapparatet hans brukte hadde blitt stengt. Mousavi hevdet også at flere av områdene der han sto sterkest hadde gått tom for stemmesedler.

På grunn av meget stor oppslutning under valget, besluttet valgkommisjonen å forlenge avstemningen med fire timer, men Mousavi mente at flere velgere ikke slapp inn i stemmelokalene.

- Jeg forventer juks, fotalte Masoud Asadi, en iransk journalist, til Timesonline før gårsdagens valg. Han hevdet at regjeringen hadde trykket opp flere stemmesedler enn det var stemmeberettigede.

Da Mahmoud Ahmadinejad overraskende vant valget i 2005 kom det en hel rekke beskyldninger om valgfusk. Han entret valgkampanjen som en helt ukjent kandidat, men fikk støtte av Irans religiøse overhode, Ayatollah Ali Khamenei.

Nå går altså den meget omstridte presidenten mot fire nye år.

Forbud mot politiske samlinger
Stemningen har vært spent i Iran og innenriksdepartementet la ned forbud mot alle politiske samlinger, Ayatollah Ali Khamenei har også gått ut og bedt folket om å være fredelige.

- Lidenskapen og motivasjonen er høyt oppe hos folket. Hvis noen skaper konflikt så vil det bare være til skade for folket, sa Khamenei natt til lørdag.

På Twitter har flere iranere fulgt situasjonen på nært hold og flere mener at forbudet mot politiske samlinger bare gjelder de som støtter Ahmadinejad.

- Rart å se hvordan Ahmadinejads støttespillere kan samle seg så mye de vil og okkupere gatene, skrev Nuztorad på Twitter.

- VALGFUSK: Mir Hossain Mousavi var av mange regnet som favoritt til å bli Irans nye president. Nå beskylder han regjeringen for valgfusk. (IRAN POLITICS ELECTIONS)
- VALGFUSK: Mir Hossain Mousavi var av mange regnet som favoritt til å bli Irans nye president. Nå beskylder han regjeringen for valgfusk. (IRAN POLITICS ELECTIONS) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer