Mahmoud Ahmadinejad med klar ledelse

Ahmadinejad ligger an til å få en ny periode som president i Iran, til tross for at motkandidaten Mir Hossein Mousavi tidlig erklærte valgseier fredag.

SIKKER PÅ SEIER: Irans sittende statssjef Mahmoud Ahmadinejad er sikker på seier i fredagens presidentvalg i Iran. Her viser han fram passet han har legitimert seg med under stemmegivningen. Iranerne hadde fire kandidater å velge mellom, men oppgjøret sto i praksis mellom Ahmadinejad og eksstatsminister Mir Hossein Mousavi. Foto: REUTERS / Ahmed Jadallah / SCANPIX
SIKKER PÅ SEIER: Irans sittende statssjef Mahmoud Ahmadinejad er sikker på seier i fredagens presidentvalg i Iran. Her viser han fram passet han har legitimert seg med under stemmegivningen. Iranerne hadde fire kandidater å velge mellom, men oppgjøret sto i praksis mellom Ahmadinejad og eksstatsminister Mir Hossein Mousavi. Foto: REUTERS / Ahmed Jadallah / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mahmoud Ahmadinejad ligger an til å få en ny periode som president i Iran, til tross for at motkandidaten Mir Hossein Mousavi tidlig erklærte valgseier fredag.

Like etter at stemmelokalene stengte fredag entret Mousavi talerstolen i Teheran, der han stolt erklærte valgseier. Like etter meldte imidlertid IRNA at Ahmadinejad hadde fått nok stemmer til en ny periode.

Mousavis erklæring fikk en ny knekk like etter, da lederen for den iranske valgkommisjonen opplyste at Ahmadinejad hadde fått 69 prosents oppslutning etter at 35 prosent av stemmene var talt opp. Kun 29 prosent av stemmene var gått til Mousavi.

- Ved å få en majoritet av stemmene, er doktor Ahmadinejad den klare vinneren av det tiende presidentvalget, melder nyhetsbyrået, uten å oppgi en kilde for påstanden.

Kilder hadde heller ikke Mousavi da han holdt seierstale i Tehran. Men den mer moderate kandidaten understreket likevel at han hadde vunnet en klar seier.

- Jeg er den definitive vinneren av dette presidentvalget, sa han. De offisielle resultatene er ikke ventet før lørdag.

Spent stemning

Etter en intens valgkamp var stemningen spent blant iranerne på valgdagen. Innenriksdepartementet i Teheran har forbudt alle massemøter og større offentlige arrangementer til resultatet foreligger.

For å vinne i første valgomgang, må en kandidat ha 50 prosent av stemmene pluss minst én stemme til.

Allerede før valglokalene stengte gikk valgkamparbeidere fra begge leirer ut og erklærte seirer.

«Meningsløst»

- Det jeg kan si, er at basert på våre utspørringer av velgerne, vil Mousavi få mellom 50 og 60 prosent av stemmene, slik at vi har vunnet, framholdt Mousavis talsmann Sadegh Kharazi.

Men Ahmadinejads talsmann Ali Akbar Janfevr mente dette var meningsløst.

- Hvordan kan de spå noe som helst? Dette er en form for psykologisk krigføring, som de har satt i gang for å påvirke velgerne, sa Janfevr med henvisning til at Kharazis uttalelser kom flere timer før valglokalene skulle stenge.

Men noe senere rykket en annen av Ahmadinejads talsmenn ut og sa at det var presidenten som lå an til seier.

- Basert på evaluering av Ahmadinejads posisjon, leder han med 60 prosent av stemmene, og vi er sikre på at valget vil være over etter første runde i hans favør, sa Ali Asghar Zarei til nyhetsbyrået Mehr.

Oppslutningen om valget så ut til å være stor, hvis man skulle dømme etter de lange køene som dannet seg utenfor stemmelokalene i Iran fredag. Innenriksdepartementet i Teheran spådde en valgdeltakelse på over 70 prosent.

Nektet

Mir Hossein Mousavi, som er eksstatsminister og regnes som politisk moderat, sa at hans observatører flere steder var blitt nektet adgang til valglokaler for å overvåke stemmegivningen. Han krevde at valgmyndighetene ordnet opp i dette straks.

Ahmadinejad utelukket foran presidentvalget muligheten for valgfusk. Det iranske innenriksdepartementet lovet at representanter for de ulike kandidatene ville få adgang til å overvære stemmegivningen i alle landets rundt 45.000 valglokaler.

Den 52 år gamle sittende presidenten kjemper for en ny fireårsperiode ved makten, med 67 år gamle Mousavi som farligste rival. To andre kandidater stilte opp, men var ikke ventet å nå opp i toppstriden, som eventuelt vil bli avgjort i en andre valgomgang - trolig 19. juni.

(NTB)