LEDER OMSTRIDT MENIGHET: Mahmoud Benzamia sier politikerne i Nice og Frankrike er mot islam. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LEDER OMSTRIDT MENIGHET: Mahmoud Benzamia sier politikerne i Nice og Frankrike er mot islam. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Mahmoud leder omstridt moské i Nice. Han gir politikerne skylda for islamistisk terror

Ordføreren i Nice gikk til retten for å stanse moskeen hans, men tapte. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICE (Dagbladet): 84 mennesker døde etter at Mohamed Bouhlel kjørte en lastebil inn i store folkemengder på torsdag.

Bouhlel skal ha blitt radikalisert i løpet av kort tid, og i Nice er mange bekymret for at byen skal skape enda flere jihadister.

Allerede har minst 80 personer dratt fra Nice til Syria for å krige, blant annet en familie på elleve, ifølge France24.

Moskébråk i Nice

Det er også frykt for ytterligere radikalisering.

Den nyåpnede moskeen Institut Nicous En-nour er blant dem det snakkes mye om. Det fryktes at den skal bidra til ytterligere radikalisering av byens muslimske innbyggere.

Moskeen har bånd til den kontroversielle sjeiken Saleh bin Abdul Aziz Al-Sheikh, som er Saudi-Arabias islam-minister. Nice-ordfører Christian Estrosi kjempet en bitter rettslig kamp for å unngå at moskeen fikk åpne i Nice, men tapte. For to uker siden åpnet En-nour-moskeen dørene for publikum.

- Politikere er mot islam

I dag åpnet de dørene for Dagbladet.

- Politikerne er bare mot islam, sier han til Dagbladet inne på bønnerommet.

Imamen avviser at hans moské, med sine bånd til konservative Saudi-Arabia, vil bidra til ytterligere radikalisering i Nice. Han sier det er politikerne som har skylda for feriebyens radikalisering.

- Radikalisering er et politisk problem. Politikere sier islam er problemet, men de gjør ingenting for å hjelpe. Det er ikke her i moskeen unge menn finner jihad, det er ute på gata, uten jobb, fortsetter han.

Kontroversielle bånd

Nice-ordfører Christian Estrasi har beskyldt sjeik Saleh bin Abdul Aziz Al-Sheikh for å «støtte sharialov» og for å ha «ødelagt alle kirker på den arabiske halvøy».

- Vi fikk lov til å opprette moskeen for 14 år siden, men så ble det politikk ut av dette. Det handler ikke om oss, men om tomta moskeen står på, og hvem som eier den. Vi har ingenting med radikalisering å gjøre, islam er for fred. Alle som går her vet det, gjentar imamen.

Benzamia viser også til at terroristen Mouhamed Bouhlel heller ikke gikk ofte i moské. Hadde han gjort det, ville han lært at islam ikke støtter vold og terror, understreker imamen overfor Dagbladet.

BER: Mahmoud Benzamia er Imam ved den omstridte moskeen Institut Nicois En-nour i Nice i Frankrike. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BER: Mahmoud Benzamia er Imam ved den omstridte moskeen Institut Nicois En-nour i Nice i Frankrike. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer