Mai i Moskva

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tidligere kom sovjetledelsen ut i lyset 1. mai og stilte seg på taket av Leninmausoleet. Da var det fritt fram for enhver å tolke betydningen av rekkefølgen de sto i. Også i år har dagene rundt 1. mai vært preget av tegn og sjakktrekk i og omkring Kreml, som fortsatt har tykke murer.
  • Søndag for en uke siden vant den tidligere generalen Aleksandr Lebed første runde i guvernørvalget i Krasnojarsk, med finansiell støtte fra en av Russlands rikeste menn, den tidligere matematikkprofessoren og bruktbilhandleren Boris Berezovskij. Sammen med andre nye moguler fiansierte han i sin tid Boris Jeltsins valgkamp. Som belønning ble han nestleder i det mektige sikkerhetsrådet.
  • Men i høst falt han i unåde, og måtte gå fra stillingen. Ett år tidligere var Aleksandr Lebed blitt sparket som Jeltsins sikkerhetssjef. Han hadde også hjulpet presidenten til makten, og har æren for den skjøre freden i Tsjetsjenia. Lebed er nå en av Jeltsins skarpeste kritikere og anses som en farlig utfordrer til den kandidaten Jeltsin eventuelt vil ønske som sin etterfølger i neste presidentvalg.
  • Berezovskijs støtte til Lebed førte først til at Jeltsin truet med å landsforvise ham, men torsdag ble han etter Jeltsins forslag utnevnt til generalsekretær i Samveldet av uavhengige stater (SUS), som organiserer 12 av de 15 tidligere sovjetrepublikkene. Samtidig ble Anatolij Tsjubais, en av Berezovskijs motstandere, tatt inn i varmen igjen som ny sjef for Russlands statlige elektrisitetsverk.
  • Jeltsin fortsetter med det han er best til: støtte de forskjellige fraksjonene i maktapparatet, slik at ingen får overtaket, og han selv kan spille på dem etter ønske. Vi skal likevel ikke overse betydningen av en eventuell allianse mellom Berezovskij og Lebed for presidentvalget i år 2000.
  • Bortsett fra 30 000 eldre og pensjonister hadde det folket som angivelig bestemmer i det demo-kratiske Russland andre interesser i langhelga som innledet mai i Moskva: Nå er tida inne til å stelle de private jordlappene, slik at neste vinters forråd kan sikres.