Donald Trump med munnbind

Mai: Latterliggjorde
Nå: - Patriotisk

USAs president, Donald Trump, har gjort helomvending i synet på munnbind i kampen mot corona.

MASKERT: USAs president, Donald Trump, har skiftet mening og oppfordrer nå til munnbindbruk. Foto/video: Det hvite hus / AP / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Trump blir stadig mer upopulær for sin håndtering av coronapandemien. På meningsmålingene stuper han. I lang tid har han også vært svært motvillig til å bruke munnbind - noe som også har ført til at hans lojale tilhengere har krevd å få slippe å bruke dem.

Dette til tross for at hans egne eksperter har gjort det klart at bruk av munnbind kunne ha bidratt dramatisk til å begrense spredningen av viruset.

MUNNBINd: Under en høring i Senatet kom flere senatorer med en klar oppfordring om å bruke munnbind. En av dem fridde til presidenten. Video: AP Vis mer

Nå er spredningen fullstendig ute av kontroll i flere amerikanske delstater, som også er helt avgjørende for Trump å vinne i presidentvalget i november - blant annet Arizona, Texas og Florida. Til sammen har mer enn 143 000 amerikanere dødd og det er registrert snaut 3,9 millioner tilfeller.

- Din favorittpresident

Mandag sendte Trump ut en twittermelding med bilde av seg selv med munnbind.

- Vi er forent i vår innsats for å bekjmep det usynlige Kina-viruset, og mange mennesker sier at det er patriotisk å bruke munnbind når du ikke kan sosialt distansere deg. Ingen er mer patriotisk enn meg, din favorittpresident! skriver Trump.

Dette er fullstendig nye toner fra presidenten, som tidligere var svært negativ til å la seg avbilde med munnbind.

IVRIG SPILLER: Til tross for krisen USA står i, er Donald Trump ofte å se på golfbanen. Video: KameraOne / AP Vis mer

Bildet Trump la ut på Twitter viser ham på militærsykehuset Walter Reed National Medical Center tidligere denne måneden. Dette er første og eneste gang han har brukt munnbind offentlig. Familiemedlemmer som kona Melania og datteren Ivanka har i lang tid tatt til orde for at folk bør bruke munnbind.

Trumps egen motstand har imidlertid ført til at det å bruke munnbind ble politisert, og mange av tilhengerne hans har nektet å gå med munnbind fordi de mener det fratar dem en frihet.

Ifølge CNN snudde Trump etter møte i Det hvite hus i forrige uke. Årsaken til at han å oppfordrer folk til å bruke munnbind, skyldes i hovedsak at elendige tall på meningsmålingene.

I måndesvis har Trumps rådgivere forsøkt å få ham til å bruke munnbind. De skal blant annet ha foreslått at de kunne lage munnbind med «MAGA» eller «Trump-Pence 2020» eller et amerikansk flagg.

Men Trump nektet. Under møtet i forrige uke skal imidlertid rådgiverne hans ha vært usedvanlig tydelige på hvor dårlige også hans interne meningsmålingstall er, og hvor tett knyttet dette er til at folk ikke liker hvordan han har håndtert pandemien, melder CNN.

Da Trump til slutt brukte et munnbind under besøket på militærsykehuset, skjedde det etter at rådgiverne hans nærmest måtte trygle ham. Under et tidligere besøkt til en Ford-fabrikk i mai, sa Trump at han brukte munnbind under en privat del av turen, men tok det av seg før fotografene fikk slippe til.

- Jeg vil ikke gi pressen gleden av å se det, sa Trump den gangen.

Latterliggjorde

Siden har spredningen av coronaviruset skutt i været i mange republikanskstyrte områder av USA, og den ene etter den andre republikanske politikeren er blitt langt tydeligere på å oppfordre til munnbindbruk. I tillegg har svære kjeder som Wallmart, Starbucks og flere andre nå varslet at de vil pålegge alle kunder å bruke munnbind.

KOM MED BESKYLDNINGER: USAs president Donald Trump kom med flere ubegrunnede og høyst spekulative beskyldninger mot tidligere visepresident Joe Biden under et intervju med Fox News søndag. Video: AP / Fox News Vis mer

Tidligere i vår latterliggjorde Trump demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, for å bruke munnbind. Blant annet retvitret han en melding fra Fox News-profilen Brit Hume.

- Dette kan kanskje forklare hvorfor Trump ikke liker å bruke munnbind offentlig, skrev Hume ved siden av bildet.

Under en pressekonferanse i april kunne heller ikke Trump få understreket tydelig nok at rådet fra hans egne eksperter i Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er frivillig. CDC anbefaler at alle amerikanere bruker munnbind når de ikke har mulighet til sosial distansering.

- Jeg synes det å bruke munnbind mens jeg hilser på presidenter, statsministere, diktatorer, konger, dronninger - jeg vet ikke. Av en eller annen grunn ser jeg ikke for meg dette for meg selv. Kanskje jeg forandrer mening, sa Trump den gangen.

NEKTET: USAs president ville ikke vise seg med maske under besøket på Ford-fabrikken, men i etterkant har dette bildet dukket opp på Twitter. VIDEO: NTB Scanpix Vis mer

- Flott

Samtidig som Trump nå har forandret mening, varslet han mandag at han vil gjenoppta pressekonferansene om coronakrisa. Fram til slutten av april holdt han daglige oppdateringer i Det hvite hus. Etter hvert sluttet han med det etter at medarbeiderne hans ble overbevist om at dette skadet ham. Blant annet fikk han masse kritikk for å antyde at det å injisere desinfiserende væske kunne være en kur. Nå prøver han seg igjen.

- Jeg tenker det er en flott måte å få informasjon ut til offentligheten. Vi gjør ting veldig bra på så mange forskjellige måter, sa Trump til reportere mandag.

Presidenten vedgår at det er stor oppblomstring av nye smittetilfeller i landet, men tar ikke ansvar for det. Han viser til at viruset herjer også i Mexico, Brasil, mange land i Europa og i Russland.

Trump sa at de kommende oppdateringene, som starter opp igjen tirsdag, vil ha oppmerksomheten rettet mot gode nyheter, blant annet knyttet til vaksineutvikling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer