Mai må møte voldtektsmennene igjen

Mukthar Mai ble gjengvoldtatt av naboene som straff for noe broren ikke hadde gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvert år dør hundrevis av pakistanske kvinner som følge av æresdrap og lignende handlinger i landet.

Mukhtar Mai (32) fra landsbygda i Pakistan ble rammet av de eldgamle stammelovene da hun i 2002 ble voldtatt av fire naboer. De meldte seg frivillig da de eldre i landsbyen bestemte at dette var en passende straff for Mai.

De eldre bestemte

Hun hadde ikke gjort noe, men i landet kjent for æresdrap, syrebrenning av kvinner og voldtekter, var det noen som krevde sin ære «gjenopprettet».

En mektig stamme i området hevdet lillebroren til Mai som bare var 12 år, hadde blitt sett sammen med en jente fra deres stamme.

Det hele viste seg senere å bare være oppspinn, en anklage som ble satt ut for å dekke over at gutten hadde blitt misbrukt seksuelt. Men den mektige stammen krevde hevn, og ville gå til retten.

Det Mai «gjorde feil» var å gå til de eldre å be om at broen måtte spares.

De eldre gikk med på dette. Men de bestemte samtidig at Mai skulle voldtas som straff, en handling som ville frata henne all ære, muligens få henne til å ta sitt eget liv og ødelegge framtida hennes.

Vant frem

De eldre og den mektige nabostammen skulle ta helt feil. For selv om Mai den første tida etter voldtekten og den offentlige ydmykelsen, helst ville dø, så reiste hun seg igjen.

Ved hjelp av vennene, en imam som sa i fra og familien anmeldte hun forholdet til politiet. Det er en helt uvanlig handlig for en pakistansk kvinne som tradisjonelt holder helt munn om ydmykelsen.

Men Mai var modigere enn noen før henne, og etter at saken fikk oppmerksomhet i lokale og deretter internasjonale medier, eksploderte det.

Saken politiet ikke hadde løftet et øyebryn for tidligere, måtte gjøres noe med. Pakistanske myndigheter bekymret seg for landets omdømme.

Det ble bestemt at saken skulle behandles i en konvensjonell rettssal. Mai vant frem, voldtektsmennene og de to som beordret voldtektene ble dømt til døden, myndighetene tilkjente den beskjedne, lille kvinnen over 8000 dollar i erstatning og Mai begynte å jobbe aktivt mot de eldgamle lovene.

Første elev

På disse to årene har hun fått utrettet mye i landsbyen Meerwala.

Først lærte hun selv å skrive og lese, siden åpnet hun med pengene hun hun fikk i erstatning en skole for fattige barn i sin egen landsby. Hun solgte familiens ku for å kjøpe bøker og uniformer til barna.

Etter at New York Times\' lesere leste om Mai, har hun fått 130 000 dollar for å kunne fortsette arbeidet. Nå står ambulanse og helsetjeneste på ønskelista.

Mai har tro på at utdanning er det som hjelper for å bli kvitt eldgamle og kvinnefiendtlige regler, og hun har viet sitt liv til jobben. Hun jobber for at kvinner skal slippe å oppleve det samme som henne, mot æresdrap og voldtekter og gammel stammeregler.

Dommen opphevet

Denne uka skrev Dagbladet.no om saken, som fikk en ny utvikling i forrige uke.

Dommen mot de seks voldtekstmennene ble opphevet, og fem av mennene skulle slippes fri. De var ventet hjem til landsbyen der Mai fortsatt bor. De er hennes naboer, og Mai var svært nedbrutt da de dårlige nyhetene kom. Framtida hennes er usikker, det er farlig for henne å bo hjemme. Myndighetene har tilbudt henne et trygt liv i Islamabad, langt fra fienden, men Mai har takket nei. Hun vil fortsette å jobbe for det hun brenner for, det er i landsbyen hun kan få noe utrettet.

Mai er etter pakistansk landsbystandard blitt en forholdsvis holden kvinne, bruker ikke av pengene som er donert til skolen hennes. Hun tok bussen til Islamabad i forrige uke, en 12 timers tur, for å anke avgjørelsen i lagmannsretten i Lahore.

Ny høring

Og i dag kom den nye avgjørelsen. Det er en sharia-domstol som har forkastet lagmannsrettens avgjørelse om frifinnelse av mennene. Mukhtar Mai og de tiltalte i saken er kalt inn til en ny høring i saken.

Etter forrige ukes domsavsigelse har protestene haglet og flere menneskerettighetsgrupper og politiske parti har utrykt sinne.

Ifølge BBC står dommerne i Sharia-domstolen fast på at grunnloven gir dem lov til å forkaste en dom fra en konvensjonell domsstol i påvente av egen behandling.

Ifølge avisa er det svært uvanlig av en føderal shariadomstol å gjøre en slik inngripen, men lovgivningen gir retten lov til å gjøre dette i denne typen saker.

Noen dato for høringen ennå ikke satt. Men det betyr altså at Mukthar Mai må møte sine voldtekstmenn igjen. Det gledelige er at de foreløpig ikke slipper ut av fengsel, og Mai og hennes støttespillere kan senke skuldrene en liten stund.

  • NB! Etter at Dagbladet.no skrev om saken har vi fått en rekke henvendelser fra våre lesere som vil støtte Mais prosjekt. Vi har kontaktet Mukthar Mais organisasjon som opplyser at man enten kan donere penger via nettsidene hennes eller skrive til mukhtarm@mukhtarmai.com
EN VEVER, BESKJEDEN KVINNE:</B> Hvor hun henter motet sitt fra er vanskelig å forstå. Med livet som innsats kjemper Mai mot eldgamle stammelover.
HAR FÅTT BRED STØTTE:</B> Den pakistanske kvinneaktivisten Furzana Bari sammen med Mukhtar Mai under en demonstrasjon i Multan, Pakistan 7. mars i år. Mer enn 3000 kvinner gikk i kø til støtte for Mai.
EN TUNG DAG:</B> Mai fikk i forrige uke beskjed om at dødsdommen mot voldtekstmennene var opphevet. I dag er det varslet ny høring i saken.