ANGREPENE:  22. mars sprengte to selvmordsbombere seg i avgangshallen på Brussel internasjonale lufthavn Zaventem. Om lag en time seinere sprengte en tredje selvmordsbomber seg ved metrostasjonen Maelbeek. Stasjonen ligger nær EUs hovedkvarter. Foto: Federico Gambarini / DPA / NTB Scanpix
ANGREPENE: 22. mars sprengte to selvmordsbombere seg i avgangshallen på Brussel internasjonale lufthavn Zaventem. Om lag en time seinere sprengte en tredje selvmordsbomber seg ved metrostasjonen Maelbeek. Stasjonen ligger nær EUs hovedkvarter. Foto: Federico Gambarini / DPA / NTB ScanpixVis mer

Mailen om å stenge T-banen i Brussel ble sendt til feil adresse. Fire minutter seinere smalt det

T-banen var fortsatt åpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Det foregår nå en parlamentshøring om hva som skjedde i tiden før og etter terrorangrepene i Brussel. Et av hovedspørsmålene for en av denne ukas høringer var ifølge belgiske medier:

Hvorfor gikk T-banen fortsatt klokka 09.11, over en time etter terroristene hadde angrepet flyplassen?

Mailen som ikke nådde fram Terroristene slo altså først til mot flyplassen. Der gikk den første bomba av klokka 7:58. Så, klokka 09.11 slo terrorister til mot T-banestasjonen Maelbeek, hele 73 minutter seinere.

32 mennesker ble drept i angrepene.

I dagens høring møtte sjefen for Brussels jernbanepoliti, Jo Decuyper. Klokka 09.07 fikk han en mail om å umiddelbart stenge T-banen, og at den skulle være stengt fram til 12.00, skriver det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

Det var fire minutter før terroristen slo til mot T-banestasjonen Maelbeek.

Mailen ble sendt fra det føderale politiet, men det var et problem: Politiet sendte mailen til feil mailadresse. Decuyper fikk mailen på sin private e-post, så den ikke, og så smalt det.

- Hadde ikke endret noe Under høringa i går sa Decuyper at det uansett ikke hadde hatt noe si om han hadde sett e-posten.

- Selv om jeg hadde hatt en knapp for å stoppe alt og evakuere, noe som ikke eksisterer, så ville det (angrepet journ.anm.) vært uunngåelig, sa han, ifølge den belgiske avisa Standaard.

Ifølge evakueringsplanene ville det tatt 30 minutter å tømme T-banen, Terroristen Khalid El Bakraoui sprengte seg selv i lufta i den andre vogna på T-banen da den kjørte ut fra Maelbeek-stasjonen i Brussel, 09.11, på vei vestover mot Arts-Loi.

- Vi kunne ikke ha unngått angrepet på Maelbeek. Klokka 08.50 var terroristen allerede på metroen, sa Jean Clément, fungerende guvernør av regionen Brussel, under høringa i dag. 

Toget som ble angrepet, var på vei vestover. 8.50 var terroristen på stasjonen Pétillon, ifølge politiet.

- Hvis Jo Decuyper, ved et trylleslag, hadde kunnet stoppe trafikken, så hadde angrepet trolig skjedd på stasjonen Mérode, som ligger dypere og er mindre, skriver RTBF.