FÅR KRIITIKK: FIskeoppdrettsbransjen i Norge får sterk kritikk fra kjøkkensjefen på Michelin-restauranten Maaemo i Oslo. Her et bilde fra 
Flakstadvåg Laks på Senja. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.
FÅR KRIITIKK: FIskeoppdrettsbransjen i Norge får sterk kritikk fra kjøkkensjefen på Michelin-restauranten Maaemo i Oslo. Her et bilde fra Flakstadvåg Laks på Senja. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.Vis mer

- Mais, raps og hvete er bra for laksen

Slik svarer oppdrettsnæringa på fiskekritikken fra Maaemo-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trym Eidem Gundersen i Salmon Brands og Christian Chramer i Norges sjømatråd er helt uenige i den skarpe kritikken fra Maaemos kjøkkensjef, Esben Holmboe Bang.

«Vi er stolte av merkevaren Salma som er blitt til gjennom en lang innovasjonsprosess. Salma har en firetimers garanti fra den svømmer i sjøen til den er skinn- og beinfri i vakuumpakningen. Produksjonsmåten gir en spesielt god kvalitet med en unik tekstur, fare, smak og utseende. Hver Salma-loin blir skåret for hånd. Utover dette lar jeg sjømatrådet uttale seg på vegne av næringen,» skriver Trym Eidem Gundersen i Salmon Brands i en sms til Dagbladet.

- Dette høres ut som et emosjonelt og lite faktabasert utspill fra kjøkkensjefen. Maaemo tilbyr dyre produkter som er begrenset for folk flest. Norsk oppdrettslaks er en av Norges sterkeste merkevarer, den står sterkt både hos toppkokker og på hverdagskjøkkener. Folk har aldri spist mer laks. Vi har nettopp lagt bak oss tidenes sterkeste januarmåned, og 2012 var det sterkeste eksportåret for norsk laks noensinne, sier Christian Chramer i Norges sjømatråd.

- Stemmer det at fisken spiser mais?

- Ja, en rekke produkter inngår i fôret. Rapsolje, mais, fiskemel, fiskeolje, hvete og avskjær fra fiskeindustrien.

- Er det naturlig for fisk å spise mais?

- Fôret er satt sammen for å gi fisken optimal helse. Sammensetningen gjør produktet bærekraftig. Vi har redusert marine råvarer for å ta vare på fiskestammene.

- Så det er mindre fisk i fisken?

- Tvert imot, vi produserer mer fisk på den måten.

Ifølge Chramer kommer fisken i fisken fra hele verden. Både fra den nordlige halvkule, der sentrale leverandørland er Norge, Danmark, Island, Storbritannia og Færøyene, og den sørlige havlkule, der sentrale leverandørland er Chile og Peru. Chramer understreker at all fisken kommer fra regulert og sertifisert fiske.

- Får fisken medisiner?

- Oppdrettslaksen er det norske husdyret som bruker minst medisiner. Fisken får vaksine i form av sprøyte når de er små, og syk fisk får medisin. Når det gjelder dyrevelferd er det strengt veterinærtilsyn. I en merd skal det være 2,5 prosent fisk og 97,5 prosent vann, så det er plenty med plass for fisken. Hvis den ikke har det bra, blir det ikke det produktet som kunden vil ha.