Maja (19) fikk hudkreft: - Jeg ville bli brun og ga blaffen i alle advarsler

Nå vil hun advare.

HUDKREFT: I november i fjor fikk 19 år gamle Maja Hansen fra Danmark beskjed om at hun hadde fått hudkreft som resultat av overdreven soling uten solkrem. Nå tar hun til orde for å advare andre slik at de slipper å lide samme skjebne som henne. Foto: Privat
HUDKREFT: I november i fjor fikk 19 år gamle Maja Hansen fra Danmark beskjed om at hun hadde fått hudkreft som resultat av overdreven soling uten solkrem. Nå tar hun til orde for å advare andre slik at de slipper å lide samme skjebne som henne. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I november i fjor fikk 19 år gamle Maja Hansen fra Danmark beskjed om at hun hadde fått hudkreft som resultat av overdreven soling uten solkrem. Nå tar hun til orde for å advare andre slik at de slipper å lide samme skjebne som henne.

I et langt innlegg på Facebook forteller hun sin historie. Hvordan det alltid var et jag etter å være så brun som mulig. Hvordan hun benyttet seg av solarium da de ikke var soleforhold hjemme. Hvordan beskjeden om at hun hadde fått kreft kom som et sjokk.

- Mitt budskap til dere er at dere skal passe på dere selv. Dere kan ikke gjøre om det dere har gjort, og JO - dere blir brune selv om dere bruker solkrem, skriver hun.

- Hvilken tenåring hører vel på det Hun forteller at hun gjentatte ganger fikk råd fra venner og familie om å være mer forsiktig. Kanskje skulle hun bruke solkrem? Kanskje skulle hun ikke bruke så mye tid i solarium? Det ga hun blanke i.

- Hvilken tenåring hører vel på det. Jeg ville bare være brun, så da ga jeg blaffen i hva de andre hadde å si, skriver hun.

Hansen har alltid hatt mange føflekker, og har jevnlig vært inne til kontroller på sykehuset. Det var etter et slikt besøk i fjor høst at sjokkbeskjeden kom. Hun hadde fått malignt melanom.

Kort tid etter ble hun operert og de fikk fjernet vevet der hvor kreften hadde spredd seg. Likevel er det ikke slik at marerittet er over.

- Det er nemlig stor sjanse for at kreften kommer tilbake, og det er stor sjanse for at det plutselig kan dukke opp et helt annet sted på kroppen min. Jeg forteller dere dette fordi det er mange mennesker som ikke forstår alvoret i det, skriver hun.

Stadige påminnelser Innlegget hennes på Facebook har allerede fått en voldsom oppmerksomhet. Det har blitt delt nesten 5 500 ganger, og en rekke medier har delt hennes historie videre.

En av de er svenske Aftonbladet, og hun forteller til dem at hun preges av sykdommen hver eneste dag.

I mange år sommer efter sommer, handlede det eneste for mig om at blive lækker solbrændt og det skulle være så meget som...

Posted by Maja Hansen on Tuesday, 14 July 2015

- Det er ikke noe jeg blir kvitt. Det er der både psykisk og fysisk. Arret etter operasjonen minner meg på det til stadighet, og nå har jeg på meg solbeskyttelse hver eneste dag.

Tiden etter at hun fikk kreftbeskjeden har vært krevende. Familien har vært støttende, men det er ikke alle som har klart å forholde seg til henne etter at hun ble syk.

- Det er klart at familien og partneren min har blitt påvirket av dette, men de har alltid vært der og vært en fantastisk støtte for meg hele veien. Men mange unge synes det er vanskelig å håndtere at noen er syke. De vet ikke hvordan de skal oppføre seg. De visste ikke hva de skulle si av frykt for å gjøre meg trist og lei, sier Hansen.

- Det er kjempesørgelig, for jeg er den samme personen i dag som jeg var for ni måneder siden.

Ville gi hudkreften et ansikt Historien til Maja Hansen er ikke den eneste. Dagbladet skrev i mai om amerikanske Tawny Willoughby som gjennom et innlegg på Facebook ville gi hudkreften et ansikt.

Hun forteller at det i Kentucky hvor hun vokste opp var normalt å ta solseng fire-fem ganger i uka.

- Jeg hadde min egen solseng hjemme og det samme hadde mange av vennene mine da jeg vokste opp. Jeg tenkte ikke engang på framtida eller på hudkreft den gangen, sa hun til CNN.

Det gjør hun derimot nå.

«Lær av andres feil» I Facebook-innlegget skrev hun dette:

«Lær av andres feil. Ikke la soling stoppe deg fra å la deg se barna dine vokse opp. Det er min største frykt nå da jeg har min egen to år gamle sønn.»

Innlegget har nå blitt delt nesten 70 000 ganger.

En av fem amerikanere Det var etter at en klassekamerat på sykepleierstudiet fikk diagnosen hudkreft at hun selv fikk tatt en sjekk. Det viste seg at også hun hadde sykdommen.

Hun fortalte til CNN at hun går til hudlegen en til to ganger i året og vanligvis får fjernet en hudbit med kreft hver gang.

Med henvisning til American Academy of Dermatology (AAD), skrev nettstedet til den amerikanske TV-giganten at en av fem amerikanere utvikler hudkreft, og at soling i solseng øker risikoen for den dødeligste formen for hudkreft, malignt melanom.

Den samme krefttypen som Maja Hansen fikk påvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer