Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Majids flammende tale til klassekameratene han måtte forlate

Den unge afghaneren lyttet til samvittigheten sin og reddet en druknende kvinne på sin flukt over Middelhavet til Europa. Nå ber han det norske folk lytte til sin.   

PÅ HAGEFEST: Majid Khalili fra Afghanistan på Slottets hagefest i fjor. Foto: Heidi Løland Andersen / Lillesands-Posten. 
PÅ HAGEFEST: Majid Khalili fra Afghanistan på Slottets hagefest i fjor. Foto: Heidi Løland Andersen / Lillesands-Posten.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor sommer var Majid Khalili gjest i Slottets hagefest, hvor han fikk møte kongefamilien.

Nå risikerer Khalili, som oppgir å være 17 år, å bli kastet ut av landet.

UDI mener nemlig at han har løyet på alderen sin, og at han er 20 år.

Lever i Trondheim

Han fikk avslag på asylsøknaden sin før jul i fjor, og har valgt å flykte fra asylmottaket han bodde på i Røros til Trondheim, i frykt for at politiet skal finne ham og kaste ham ut mens ankesaken hans behandles av UNE.

- Jeg føler meg veldig dårlig. Jeg vil ikke glemme all norsken jeg har lært. Etter jeg fikk avslaget fikk jeg mareritt. Når folk spør nå, sier jeg at det går bra, men det er mer komplisert enn som så, sier unggutten til Dagbladet.

Avslaget har vakt oppsikt i lokalmiljøet i Trøndelag, og hans tidligere skole er blant dem som har markert sin oppgitthet over utkastelsen.Før jul ville han holde en tale for klassekameratene han så seg tvunget til å forlate, men han turte ikke.

Nå vil han likevel publisere den, i Dagbladet.

«Det som kanskje ser ut som en enkel sak for UDI, er en sak som handler om liv og død for meg. Jeg har ingen i hjemlandet mitt. Jeg er helt alene. Jeg ber dere om å hjelpe meg slik at jeg ikke mister det jeg har fått her.», skriver han i talen.

- Ikke bare for meg selv

- Dette er en kamp jeg ikke bare tar for meg, men for andre som av forskjellige grunner ikke klarer å tale sin sak. Det er det eneste alternativet til å dra til Afghanistan, hvor jeg frykter for mitt liv. Hvis UDI ikke tror på historien om fortida mi, kan de i alle fall bry seg om framtida mi, sier Khalili.

Han er en av flere hundre afghanske ungdommer som har gjennomgått alderstest i løpet av fjoråret, og som deretter har fått avslag fordi norske myndigheter mener de har oppgitt feil alder.

Avdelingsleder Guro Stenersen i UDI skjønner at det oppleves urettferdig.

- Vi er klar over at situasjonen i Afghanistan er alvorlig og langt farligere enn i Norge og mange andre land. Derfor forstår vi at det oppleves som vanskelig for afghanere som får et avslag. UDI mener likevel at situasjonen ikke er så alvorlig at enhver som kommer derfra vil ha krav på beskyttelse. Det betyr at vi i hver enkelt sak må vurdere om vedkommende har et individuelt beskyttelsesbehov, forklarer Stenersen i en epost til Dagbladet.

Hun understreker at UDI tar sine avgjørelser i tråd med gjeldende lover og regler på området.

Khalilis sak ventes å bli avgjort i løpet av året, men det er uklart hvor lang tid det vil ta før han får endelig svar fra UNE.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media