- UROVEKKENDE:  Resultatene av passord-undersøkelsen, som nylig er gjennomført blant den norske befolkning, er urovekkende, mener Tore Larsen Orderløkken. Han er leder i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). Foto: Ida Hjerkinn
- UROVEKKENDE: Resultatene av passord-undersøkelsen, som nylig er gjennomført blant den norske befolkning, er urovekkende, mener Tore Larsen Orderløkken. Han er leder i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). Foto: Ida HjerkinnVis mer

Majoriteten av Norges befolkning tror at det vet hva som er et godt passord

Men det stemmer ikke, ifølge ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Det viktigste for et godt passord er nemlig at det er langt, ifølge Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). I en fersk undersøkelse har de spurt over 1000 nordmenn om deres tanker rundt bruken passord. Flere av konklusjonene er urovekkende, mener lederen, Tore Larsen Orderløkken.

- 12 prosent oppgir at de bruker samme passord overalt. 62 prosent velger samme passord «av og til».
- 70 prosent hadde ingen formening om lengden på et sikkert passord. Majoriteten mente imidlertid at det bør bestå av både bokstaver og tall.

- Urovekkende Sikkerhetsekspert Orderløkken peker på at historien gang på gang har vist hvor dumt det kan være å bruke samme passord overalt.

- Det er urovekkende med tanke på at angrepssida bruker sosial manipulering. De sender pishing-eposter der de ber deg oppgi brukernavn og passord. Og disse epostene kan utgi seg for å være fra for eksempel DNB eller Ikea. Hvis de får tak i denne informasjonen, og du bruker samme passord på flere tjenester, kan de få tilgang til andre tjenester i livet ditt som jobben.

Han forteller også at noe man har sett ofte er at uvedkommende skaffer seg tilgang til sosiale medier, og begynner å utgi seg for å være deg.

- Du kan miste kontrollen på eget liv på nettet, og det kan ha store konsekvenser, sier Orderløkken.

Du kan heller ikke ta for gitt at tjenesten du registrerer deg på, oppbevarer dine passord og brukernavn forsvarlig. I juni ble tjenesten Linkedin hacket og millioner av brukernavn og passord publisert på et russisk hacker-forum.

Lag huskeregler Problemet for mange kan være at det etter hvert blir en uhorvelig mengde passord.

- Det er helt klart en kompleks situasjon for brukeren med jobb og fritid som kan føre til opp mot 25 passord. Da er det ikke så veldig rart at noen velger å gjenbruke, sier Orderløkken, som kommer med følgende tips hvis du likevel vil forsøke å variere:

- Lag huskeregler for passordene dine som du assosierer med den tjenesten du bruker dem på.

Han legger til at det kan være lurt å opprette flere eposter knyttet til passordene, slik at det blir vanskeligere å få tilgang på all din informasjon. Et eksempel kan være en til jobb, en til privat og en til de mange forskjellige tjenestene man benytter seg av.