- Makan til journalistikk har jeg aldri opplevd!

Sandberg raser mot Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (Dagbladet): Per Sandberg (Frp) og Trine Skei Grande (V) møttes til debatt om flyktningsituasjonen i Europa, fra Valgboden til Dagbladet foran Stortinget. Det tok ikke mange sekundene ut i debatten før temperamentet skjøt i taket.

- Mens tusenvis av nordmenn sier at de ønsker å gjøre mest mulig for flyktninger og asylsøkere, mener du, Per Sandberg, at vi skal stenge Europa og bryte med asylinstituttet. Hvorfor det? innledet Dagbladets Peder Ottosen.

- Ta det tilbake - Det er direkte feil, og uredelig av Dagbladet. Makan til journalistikk har jeg aldri opplevd i min tid som politiker! Det er Dagbladet som har laga overskriften om å lukke Europa. Jeg har originalintervjuet her, med Dagbladet, der vi hadde en avtale om hvordan intervjuet skulle se ut. Dere har selv laga overskriften, og kutta halve intervjuet, så ta det tilbake! raste Per Sandberg under sendinga fra Dagbladets Valgbod.

Sandberg gikk også til angrep på programleder Martine Aurdal.

- Jeg snakket med deg på torsdagskvelden klokka 21.30, så du er fullstendig klar over det. Men da hadde du vel tatt den ei flaske rødvin så du var vel ikke klar over det, sa Sandberg.

- Vi har snakket om dette før. Jeg har ikke noe med denne teksten å gjøre, svarte Aurdal.

I dialog Dagbladets nyhetsredaktør, Frode Hansen, forklarer at Dagbladet har vært i dialog med Sandberg og andre i Frp om intervjuet.

- Sitatene fra Sandberg er skriftlig sitatsjekket, og det aller meste av det som han godkjente er kommet på trykk. Vi kan ikke se at vi har kuttet vesentlige deler av intervjuet — og heller ikke framstilt det feil. Vi mener det er offentlighetens interesse hva sentrale tillitsvalgte i FrP mener om flyktningdebatten, og særlig hva partiets første nestleder mener må gjøres for å regulere flyktningstrømmen, sier Hansen.

Han legger til at det også var naturlig for Dagbladet å hente inn motstemmer til Sandbergs utspill som kommer midt i en valgkamp der nettopp debatten rundt flyktningene er sentral.

- Når det generelt gjelder Per Sandberg opptreden i debatten, så beveger vi oss åpenbart ved politikkens ytterkant. Jeg har full tillit til at seere og lesere sjøl vurderer Per Sandbergs opptreden, sier Hansen.

- En fortsatt strøm Frp-politikeren fulgte opp med å understreke at det ikke er snakk om å si opp noen konvensjoner.

- Jeg har ikke en intensjon om å lukke noe som helst. Jeg har ingen intensjoner om å bryte noen konvensjoner eller avtaler. Det jeg har spilt inn her er et forsøk på å lage bedre ordninger, slik at barn og kvinner som ikke har anledning til å flykte på den måten vi ser nå får hjelp i nærområdene, sa han videre.

Sandberg kom natt til onsdag tilbake fra et besøk til Libanon, der han har observert flyktningdramaet på nært hold.

- De i Libanon står overfor tre valg: Flykte tilbake til Syria, være der med de få ressursene de har, eller legge ut på en farefull ferd over havet. Nå er det et utall land som har ulike måter å håndtere flyktningene på, sier Sandberg, som sier han vil hjelpe de som er syke, og som ikke kommer seg vekk fra de dårlige forholdene i flyktningleirene.

- Vet ikke hva han mener Venstre-leder Trine Skei Grande sier det er vanskelig å vite hva Per Sandberg egentlig mener.

- Jeg vet ikke om Per mener vi skal si opp asylinstituttet. Når det gjelder å se på muligheten for å søke asyl også fra andre land, så synes jeg det er et kjempeforslag - og noe også Venstre har foreslått tidligere, sier Skei Grande.

Sandberg mener kritikerne hans har misforstått hva han og Frp forsøker å si.

- Kritikerne mine sier at jeg bryter menneskerettighetene, det er feil. De sier også at dette ikke er regjeringens politikk, det er helt rett - dette er Frp-politikk, understreker han.

- Jeg kan ikke stole på Dagbladet Per Sandberg fikk muligheten til å kommentere utspillene i etterkant av sendingen fra Valgboden.

- Hva mener du er feil i artikkelen som sto på trykk i Dagbladet i dag?

- Jeg kan ikke stole på Dagbladet, så det kommenterer jeg ikke, sier Sandberg.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på Twitter.