FENGSLET: Makaveli Lindén er fengslet i Frankrike. Nå har norske myndigheter 40 dager på seg til å begjære ham utlevert. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Majorstua-drapet:

Makaveli Lindén får norsk stjerneadvokat

Sitter fengslet i Frankrike - fortsatt uklart når han blir utlevert til Norge.

Den norske stjerneadvokaten Øystein Storrvik har fått oppdraget med å forsvare Makaveli Lindén, som nå sitter fengslet i Frankrike siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua 15. oktober.

Lindén ble pågrepet i den østfranske byen Dijon på tirsdag av sivile politifolk på togstasjonen. Onsdag ble han satt i varetekt i byens fengsel mens norske myndigheter forsøker å få ham utlevert.

Det er en lang prosess for norske myndigheter, som må få godkjent og oversatt dokumentene i saken. I alt har de 40 dager på seg til å fullføre utleveringsbegjæringen.

Profilert

KAN SITTE LENGE: Makaveli Lindén er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo. Fram til han blir utlevert til Norge, blir han sittende i dette fengselet i Dijon. Reporter: Trym Mogen. Video: Christian Roth Christensen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det kan dermed ta tid før Storrvik, som fredag ettermiddag ikke har besvart Dagbladets henvendelser, i det hele tatt snakker med sin nye klient. Han har tidligere vært forsvarer for blant annet David Toska, og tok i 2015 over som Anders Behring Breiviks forsvarer.

Det er uklart om den profilerte norske advokaten i det hele tatt vil ha noe med Makaveli å gjøre før han blir utlevert til Norge og stilt for retten her.

FORSVARER: Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER: Øystein Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fransk politi kommer ikke til å avhøre drapssiktede Lindén i fengsel.

Norsk politi har et ønske om å reise til Frankrike for å foreta avhør, men opplyser i en pressemelding fredag at det ikke er aktuelt å reise før tidligst neste uke.

Tause

Politiadvokat Christian Hatlo, som trolig er en av dem som vil reise til Dijon for å avhøre Lindén, har fredag ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Politiet er foreløpig meget tause om hva slags beviser de sitter på i drapssaken. Fredag i forrige uke gikk de ut med overvåkningsbilder som viste den da etterlyste mannen.

DEKKET TIL: Makaveli Lindén fikk bind for øynene også på vei ut av rettsbygningen i Dijon. Samtidig forsøkte fransk spesialpoliti å dekke til ansiktet hans. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DEKKET TIL: Makaveli Lindén fikk bind for øynene også på vei ut av rettsbygningen i Dijon. Samtidig forsøkte fransk spesialpoliti å dekke til ansiktet hans. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Søndag ble han identifisert som Makaveli Lindén 20 og siktet for drapet på Bjørklund Paltto og et knivran i parkeringshuset på Colosseum like før.

Elektroniske spor

Uppsala-mannen ble tirsdag pågrepet i den østfranske byen Dijon. Der hadde lokalt politi blitt tipset om at den internasjonalt etterlyste Lindén var på vei med et tog fra Châlons-en-Champagne. Ifølge Dagbladets opplysninger kunne politiet nærmest spore ham minutt for minutt i reisen gjennom Frankrike.

Før den tid skal politiet ha hatt elektroniske spor på ham fra Belgia.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Video... Vis mer

Lindén var ikke bevæpnet da han ble pågrepet, men han skal både ha vært aggressiv og lite samarbeidsvillig.

Den franske statsadvokaten omtalte svensken som rusavhengig, og sa videre at han ikke forklarte seg stort mer enn med «ja»- og «nei»-svar. Han ble ført inn i rettslokalene i Dijon onsdag formiddag med bind foran øynene. Etter to timer ble han fraktet ut av rettsbygningen, og hadde da tydelige merker i ansiktet.

Disse skal han ha pådratt seg etter drapet på Bjørklund Paltto, og Lindén skal selv ha oppsøkt lege i Frankrike.

Det er nå usikkert hvor lenge han blir sittende fengslet i Frankrike.