FENGSLET: Makaveli Lindén er fengslet i Frankrike. Nå har norske myndigheter 40 dager på seg til å begjære ham utlevert. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Majorstua-drapet

Makaveli Lindén fengslet i Frankrike

Norske myndigheter har 40 dager på seg til å begjære ham utlevert.

DIJON/OSLO (Dagbladet): Klokka 16.10 kom drapssiktede Makaveli Lindén ut fra rettsbygningen i Dijon, etter å ha blitt framstilt for fengsling. I motsetning til da han gikk inn et par timer tidligere, hadde han nå ikke bind for øynene, og ser noe medtatt ut; blant annet har han merker i ansiktet.

Like etterpå møtte den franske påtaleansvarlige, statsadvokat Pascal Labonne-Collin, pressen.

INFORMERER: Statsadvokat Pascal Labonne-Collin møter pressen utenfor rettsbygningen i Dijon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INFORMERER: Statsadvokat Pascal Labonne-Collin møter pressen utenfor rettsbygningen i Dijon. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Dommeren har gått med på å fengsle den siktede i påvente av hans utlevering til Norge. Norske myndigheter er informert om at de har 40 dager til å sende over de nødvendige dokumentene - de har allerede sendt begjæringen på fransk i dag klokka 14, sier Labonne-Collin.

Norsk team drar

Den norske påtaleansvarlige, politiadvokat Christan Hatlo, forklarte Dagbladet i går at et norsk etterforskningsteam, inkludert ham selv, akter å dra til Dijon så fort som mulig for å delta i avhørene av Lindén, som i går ble pågrepet på sentralbanestasjonen i den østfranske byen. Han er siktet for å ha drept 24-årige Heikki Bjørklund Paltto forrige mandag, samt ha ranet en annen mann samme dag.

- Vi ønsker ikke å avhøre ham selv - det er ikke vår oppgave. Han må svare for norske myndigheter, sier den franske statsadvokaten.

Norsk presse undrer hvorvidt Lindén pådro seg skader under pågripelsen.

- Nei, men han har merker i ansiktet som skriver seg fra før turen til Dijon. Han har allerede vært på sykehus i Frankrike, i Châlons-en-Champagne eller Reims.

Lindén har fått oppnevnt advokat Adrienne Riquet-Michel som fransk forsvarer. Hun opplyser at klienten for tida er «svak».

FORSVARER: Adrienne Riquet-Michel er Lindéns franske forsvarer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: Adrienne Riquet-Michel er Lindéns franske forsvarer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Han har nevnt en skade, men det er ikke noe alvorlig, sier hun til pressen.

Sier ikke stort

Riquet-Michel opplyser videre at hun ikke har snakket stort med sin klient.

- Vi har bare lest opp fengslingsbegjæringen for ham, sier hun.

MAJORSTUA-DRAPET: Politiadvokat Christian Hatlo møter pressen etter at Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med drapet på Majorstua. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Har han sagt hvorfor han er i Dijon?

- Ikke i det hele tatt.

Statsadvokat Labonne-Collin opplyser at Lindén fikk bistand av en svensk tolk under fengslingsmøtet - han hadde imidlertid ikke stort å meddele.

- Han snakker ikke mye, og ytrer seg bare i ja- og nei-svar.

- Muligens på vei sørover

En journalist fra norsk presse spør hvorvidt den drapssiktede svensken er villig til å bli utlevert til Norge.

- Det har vi ikke spurt ham om ennå, men vi har opplysninger om at han har fortalt sin advokat at han ikke er imot det, sier Labonne-Collin.

Han opplyser, på spørsmål fra norsk presse, at det virker som om Lindén var på vei sørover da han ble pågrepet.

- Det virket ikke som han hadde noen plan, men igjen: Han sier ikke stort, så det er ikke lett å si.

I DIJON: Dagbladets reporter Trym Mogen er på plass i Dijon, Frankrike, hvor drapssiktede Makaveli Lindén (20) ble pågrepet tirsdag 23. oktober. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Smerter i ryggen

Labonne-Collin forteller at det eneste Lindén er villig til å ytre muntlig, er klager over smerter i ryggen. Han har derfor fått legetilsyn og fått utskrevet smertestillende. Men statsadvokaten legger til:

- Han synes å være i relativt god form for å være en stoffmisbruker.

Statsadvokaten kan ikke nøyaktig tidfeste når den drapssiktede blir overført til Norge.

HAR VÆRT PÅ SYKEHUS: Makaveli Lindén virker noe medtatt, og statsadvokat Pascal Labonne-Collin opplyser at han for noen dager siden har fått sykehusbehandling i en annen fransk by. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR VÆRT PÅ SYKEHUS: Makaveli Lindén virker noe medtatt, og statsadvokat Pascal Labonne-Collin opplyser at han for noen dager siden har fått sykehusbehandling i en annen fransk by. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det avhenger av hvor lang tid det tar før norske myndigheter sender over papirarbeidet. Den norske dommeren som sitter i [det europeiske samarbeidsorganet] Eurojust, vil oversende sin innstilling til det franske justisdepartementet, sier Labonne-Collin.

- Kan bli utlevert rimelig raskt

Jusprofessor Mads Andenæs uttalte til Dagbladet i går at Frankrike ikke har noen interesse av å holde på den drapssiktede svensken over lang tid.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Video... Vis mer

- Den franske domstolen vil sende ham ut så fort som mulig, og dersom vanlige prosedyrer blir fulgt, kan det skje rimelig raskt. Men det avhenger av at den norske påtalemakten eller domstolen får papirarbeidet i orden i tide, sa han.

Prosedyren for utleveringen er hovedsakelig nedfelt i Den europeiske konvensjonen om utlevering av 1957. Andenæs forklarte at det er høy grad av automatikk i sakens gang så snart franske myndigheter har fått sin norske motparts utleveringsbegjæring i hende.

TROR PÅ RASK UTLEVERING: Jusprofessor Mads Andenæs. Foto: Universitetet i Oslo
TROR PÅ RASK UTLEVERING: Jusprofessor Mads Andenæs. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Det er viktig at begjæringen kommer fort - franskmennene skal ikke trenge å etterforske saken. På den annen side kan de ikke holde ham fengslet over uendelig lang tid, så forarbeidet fra norsk side må være solid, sa han.

- Må påpeke saksbehandlingsfeil

En årsak til at prosessen kan trekke ut i tid, er dersom Lindén skulle bestride utleveringsbegjæringen.

- Men jeg kan ikke se at han vil nå fram med det; han måtte i så fall påpeke saksbehandlingsfeil, sa Andenæs.

RETTEN: Den drapssiktede svensken Makaveli Lindén ankommer retten i Dijon. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer