PÅGREPET: Makaveli Lindén ble etterlyst gjennom Interpol for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet på Majorstuen i Oslo mandag 15. oktober. Tirsdag 23. oktober ble han pågrepet i Frankrike. Foto: Interpol / NTB scanpix
PÅGREPET: Makaveli Lindén ble etterlyst gjennom Interpol for drapet på Heikki Bjørklund Paltto i en leilighet på Majorstuen i Oslo mandag 15. oktober. Tirsdag 23. oktober ble han pågrepet i Frankrike. Foto: Interpol / NTB scanpixVis mer

Makaveli Lindén pågrepet i Frankrike: - Intens jakt

Et team fra Oslo skal sendes til Frankrike for å delta på avhørene.

Makaveli Lindén, som er siktet for drapet og ranet som skjedde på Majorstua forrige mandag, er pågrepet.

Politiinspektør Grete Metlid forteller at politiet har varslet de nærmeste pårørende, kameratene som bodde med drapsofferet og ransofferet i forkant av pressekonferansen tirsdag kveld.

- Vi har nå pågrepet siktede. Han har vært etterlyst nå over flere dager, sier Metlid og bekrefter at siktede ble pågrepet i Frankrike i Dijon.

MAJORSTUADRAPET: Politiinspektør Grete Metlid møtte pressen etter det ble kjent at svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med Majorstuadrapet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Intens politijakt

Tirsdag klokka 16.35 fikk politiet i Oslo melding om pågripelsen fra franske myndigheter. Norsk politi kjenner foreløpig ikke til omstendighetene rundt pågripelsen eller om det var dramatisk.

- Det har vært en intens politijakt som har pågått dag og natt, sier politiadvokat Christian Hatlo

Han forteller at politiet har tatt i bruk alle kanaler som er mulig i utlandet.

- Vi har samarbeidet med Interpol, Europol og Eurojust. Vi har også vært i direkte kontakt med flere land, blant annet Sverige, Belgia og nå til slutt Frankrike.

Det som er viktig nå er å få siktede utlevert, understreker Hatlo.

- Samarbeidet er etablert og vi vil sende en rettsanmodning i morgen hvor vi begjærer han utlevert.

Samtykker siktede vil utlevering skje relativt raskt, men hvis han ikke samtykker kan det gå flere måneder før han blir utlevert til norske myndigheter.

MAJORSTUADRAPET: Politiadvokat Christian Hatlo møter pressen etter at Makaveli Lindén ble pågrepet i forbindelse med drapet på Majorsua. Reporter: Ralf Lofstad. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Siktedes forklaring

- Det gjenstår mye etterforskning i saken. Det er viktig for oss å poengtere det, sier Metlid under pressekonferansen.

Hun forteller at mandagen, altså dagen både drapet og ranet fant sted, er et tidsrom politiet har mye informasjon rundt.

- Her gjenstår det flere ting å få svar på. Vi er fortsatt midt i en etterforskning. Vi har ikke alle svarene ennå og det blir viktig å høre hva siktede har å si, sier Metlid.

Det skal sendes et team fra Oslo til Frankrike, slik at norsk politi kan være med på avhørene så raskt som mulig.

Dette er saken

15. oktober meldte Oslo politidistrikt om at en person var knivstukket på Majorstua. Det tok ikke lange tiden før en person ble bekreftet død.

Det var Heikki Paltto (24) som ble funnet brutalt knivdrept i en leilighet i Arbos gate på Majorstua. Paltto skulle ha møtt til jobb klokka 09 mandag morgen. Klokka 12.15 kom en av mannens samboere hjem og fant kameraten blodig med knivskader i leiligheten.

Saken ble fort koblet til et knivran som hadde skjedd i Essendrops gate like i nærheten samme morgen.

Fire dager seinere etterlyste politiet en ung mann med bilde for drapet, før politiet 21. oktober gikk ut med navn på den siktede: Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) ble siktet for både drap og ran, og etterlyst internasjonalt.

Tirsdag kveld bekrefter politiet at Lindén har blitt pågrepet. Ifølge politiets opplysninger tok han seg til Sverige, nærmere bestemt hjem til Uppsala, samme dag som drapet, men det har blitt funnet elektroniske spor fra et tredje ukjent land.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén er nå siktet for drapet, og er pågrepet i Frankrike. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Kriminalitet og narkotika

Makaveli Lindén har levd et svært utsvevende tenåringsliv, preget av alvorlig kriminalitet og narkotika, i den svenske byen med snaut 200 000 innbyggere.

Allerede som 14-åring begynte han å røyke hasj regelmessig, og begynte også å teste ut det svært uforutsigbare syntetiske stoffet spice - også kjent som «zombie-dop».

Han blir omtalt som en person folk er redd for og som skaper frykt blant andre, og som en «sjef» på gata. Han gikk nesten konstant med kniv og havnet stadig i tumulter.

Flere av personene i hans omgangskrets er dømt for alvorlige forhold og har sonet fengselsstraffer.

Ranet kollektiv

Lindén har ifølge Dagbladets opplysninger ingen tidligere straffehistorikk her til lands. I Sverige er han imidlertid tidligere dømt. Dommen falt 3. oktober i fjor, og gjaldt grovt ran av fem personer i et bokollektiv.

Den nå drapssiktede mannen skal ha klatret gjennom et åpent vindu til leiligheten i andre etasje midt på natta. Der vekket han de fem beboerne og truet flere av dem med kniv. Han fikk med seg kontanter og en rekke verdigjenstander fra stedet.

Ifølge Aftonbladet var dommen ferdigsonet seint i sommer, og 20-åringen slapp ut etter soning i starten av august. Det er uklart hvor lenge han har oppholdt seg i Norge.