Makedonia klager til Nato

Makedonia anklager norske KFOR-offiserer for lovbrudd og forbudt kjøring etter dødsulykken i går. Den norske sjåføren holdes tilbake på et makedonsk sykehus i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Makedonias regjering leverte protesten til NATO etter ulykken i går, der et medlem av regjeringen og hans familie ble drept.

- Vi fordømmer lovbruddene og bevæpnet kjøring i forbudte områder, heter det i protesten som ble opplest på makedonsk radio.

Minister med familie drept i norsk ulykke


Minister Radovan Stojkovski, hans kone og 12 år gamle datter ble drept da de kolliderte front mot front med to norske KFOR-offiserer som kjørte i feil retning på motorveien.

De to norske offiserene ble lettere skadd. Den norske kapteinen som kjørte ulykkesbilen holdes fortsatt tilbake på sykehuset i Skopje. Det er makedonske myndigheter som nekter han å reise.

- Han holdes tilbake. Det er det som er kjernen i hele saken, sier nestkommanderende for det norske KFOR-personellet i Kosovo, oberstløytnant Tor Årnseth, til NTB.

Blodprøve


Andre offiserer fra KFOR-styrken i Kosovo forsøkte å evakuere de norske offiserene i går. Men makedonske myndigheter nektet å la sjåføren bli med et KFOR-helikopter til Kosovo før det var tatt blodprøve av ham.

- Det var dette som var påskuddet for å holde ham tilbake, sier Årnseth.

- Vi var under sterkt press og måtte gå med på kravet om blodprøve. Det ble litt ampert, og vi måtte gå med på et kompromiss.

Avtale om utlevering


Årnseth understreker at det ikke finnes indikasjoner på at den norske kapteinen var påvirket av alkohol.

Sjefen for de norske KFOR-soldatene, oberst Jon Lilland, arbeider i dag for å få ham utlevert til Kosovo. Ifølge en avtale har ikke Makedonia noen jurisdiksjon over KFOR-personell.

(NTB/Dagbladet :på nettet)