Makedonia på randen av blodbad

Den makedonske hæren kaller nå inn reservene og stadig flere unge albanere flokker seg om opprørerne. Nå advarer den moderate albanske lederen Arben Xhafari mot blodbad dersom ikke Nato griper inn i Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nato må intervenere raskt. Hvis ikke vil den makedonske armeen og politiet skape et blodbad, sier Xhafari i et intervju med Welt am Sonntag. Uttalelsen er svært oppsiktsvekkende. Xhafari leder Det demokratiske albanske partiet, som er koalisjonspartner i regjeringen og dermed har makt over politiet og hæren.

Den makedonske hæren kaller nå inn reservene og er forberedt på full krig mot de albanske opprørerne i Den nasjonale frigjøringshæren.

I går innførte de portforbud i byen Tetovo, landets nest største by og åsted for kampene de siste fem dagene.

Også opprørerne mobiliserer. Stadig flere unge rekrutter melder seg til tjeneste, og geriljaledere forteller at de er klare til å åpne nye frontavsnitt. I går ble det meldt om skyting i byen Kumanova, nord i Makedonia.

Bildt advarer

EU-mekleren Carl Bildt anser situasjonen som svært dramatisk. I et intervju med Die Welt sier han at han ikke ser hvordan den dårlig utstyrte og dårlig trente makedonske hæren kan slå ned opprøret militært. Han karakteriserte opprørerne som «kompetente og fremragende organisert».

Stillingskrigen i Tetovo illustrerer Bildts poeng. I fem dager har politiets spesialstyrker skutt runde på runde mot de albanske posisjonene. Enkelte steder står partene 50 meter fra hverandre.

Men det har ikke lyktes politistyrkene å rykke fram mot opprørerne. Tvert imot ser det ut til at opprørernes styrke bare vokser. Frigjøringshæren hevder de har drept 11 politifolk og skadet 18.

Tøffere linje

I hovedstaden Skopje demonstrerte 10000 mennesker i går med krav om en tøffere linje mot opprørerne, men tøffere tiltak kan lett slå tilbake på regjeringen. Det er mange albanere i hæren og politiet og de er neppe med på noen blodig krig mot sin egen folkegruppe. Opprørerne har allerede oppfordret dem til å desertere.

Balkan-syndromet

Sivile albanere og makedonere fra den slaviske majoriteten flykter nå i frykt fra kampsonen. Bildene av kvinner, barn og eldre med sine eiendeler i plastposer som verden har sett fra Krajina, Bosnia og Kosovo, kommer nå fra Makedonia.

De slaviske makedonerne reiser til hovedstaden Skopje i øst, mens albanerne flykter mot Kosovo og Albania i vest.

- Vi hadde et normalt liv i Kercova. Vi hadde hus og land, men vi forlot det fordi vi frykter krig, forteller Zylbije Azizi (67) til nyhetsbyrået AP.

<B>MOBILISERER:</B> Den makedonske hæren kaller inn sine reserver. Regjeringen synes fast bestemt på å knuse det albanske opprøret militært.