Makedonia slår tilbake mot geriljaen

Makedonske styrker angrep i dag flere landsbyer for å forsøke å drive ut etnisk-albanske opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste utviklingen gjør at situasjonen i området er mer ustabil enn på lenge.

Makedonske myndigheter ba torsdag sivilbefolkningen evakuere flere landsbyer nær grensen til Kosovo, etter at to makedonske soldater ble drept i området.

Samtidig ble det sendt store militære forsterkninger til landsbyene, som ligger cirka 35 kilometer nordøst for hovedstaden Skopje, og militærhelikoptre skjøt raketter mot mål i en av landsbyene, Vakcince. Det ble også observert tykk røyk fra flere andre landsbyer i nærheten av byen Kumanovo.

Evakueringsordren ble oppfattet som et varsel om en større militæraksjon, etter at det har vært rolig i landet den siste måneden. Utsiktene til en politisk løsning på konflikten ble tilsvarende svekket.

- Vi oppfordrer terroristene om å la befolkningen reise, og ikke bruke dem som levende skjold. Vi ber terroristene overgi seg, sa talsmann for innenriksdepartementet, Stevo Pendarovski.

Bakholdsangrep

Journalister i byen Kumanovo observerte en kolonne med soldater og pansrede kjøretøyer på vei mot grensen. Kumanovo er en etnisk blandet by, med både makedonere, albanere og serbere. Det ble innført portforbud fra ti om kvelden til fem om morgenen.

To makedonske soldater ble drept og en tredje tatt til fange av albansk gerilja tidligere på dagen torsdag. Ifølge en talsmann for makedonske myndigheter var de tre på vei tilbake fra et rutinemessig patruljeoppdrag i grensetraktene da de kom ut for et bakholdsangrep. Angrepet skjedde ved landsbyen Vakcince nær Kumanovo.

Sist lørdag ble åtte makedonske soldater drept i et bakholdsangrep nær Tetovo. Det utløste antialbanske herjinger flere steder i Makedonia, spesielt i den nest største byen Bitola der det ble innført nattlig portforbud onsdag.

Skopje

Det var den blodigste episoden til nå i konflikten mellom Den nasjonale frigjøringshæren og makedonske sikkerhetsstyrker, som brøt ut i februar.

Regjeringsstyrkene erklærte for en måned siden at geriljaen var nedkjempet, og det har siden vært relativt rolig helt til de åtte soldatene ble drept sist helg. Tirsdag ble en albaner skutt og drept av tre maskerte menn i hovedstaden Skopje, og det ble skutt med automatvåpen mot den albanske ambassaden.

Både det makedonske og det albanske regjeringspartiet maner til ro og tilbakeholdenhet i den spente situasjonen som rår.

Makedonia har vestlig støtte for sin kamp mot den albanske geriljaen, men er samtidig under press for å stanse diskriminering av det albanske mindretallet og gi albanerne utvidede rettigheter. Voldsepisodene de siste dagene har forsterket frykten for at borgerkrig i landet.

Geriljaen fastholder kravet om direkte forhandlinger, men dette avvises på regjeringshold. Regjeringen vil fortsette forhandlingene med albanernes politiske partier, men disse har vært mer eller mindre fastlåst.

(NTB/REUTERS)

<B>ANGRIPER: Makedonske styrker angrep landsbyen Vaksince under en offensiv i dag. Målet var å drive ut albansk gerilja som skal ha stillinger rundt byen.