FOLKEAVSTEMNING: En kvinne avlegger stemme i Skopje der befolkningen skal avgjøre om de godtar avtalen om at Makedonia endrer navn til Nord-Makedonia. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix
FOLKEAVSTEMNING: En kvinne avlegger stemme i Skopje der befolkningen skal avgjøre om de godtar avtalen om at Makedonia endrer navn til Nord-Makedonia. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpixVis mer

Makedonias statsminister lover å fortsette kampen for navneendring

Makedonias statsminister Zoran Zaev lover å fortsette kampen for å endre landets navn til Nord-Makedonia, til tross for at folkeavstemningen ble en flopp.

Halvparten av landets stemmeberettigede måtte delta dersom folkeavstemningen skulle være bindende. Stemmegivningen ble avsluttet klokka 19 lokal tid. Det ble ikke oppgitt noe endelig tall på oppmøtet, men bare en halvtime før lokalene stengte lå det på 34 prosent.

Zaev har imidlertid uttalt at folkeavstemningen er ment å være rådgivende, og sier han ikke lar seg rokke av det lave oppmøtet.

- Jeg vil fortsette å kjempe for forandring. Jeg vil fortsette å lede landet framover mot NATO og EU-medlemskap, sier han.

- Viljen til de som har stemt må bli til politisk handling i nasjonalforsamlingen, sier Zaev, som truer med å be om nyvalg i Makedonia dersom nasjonalforsamlingen avviser navneavtalen med Hellas.

STORMET: En mengde demonstranter har stormet parlamentet i Makedonias hovedstad Skopje. Så vel politikere som journalister skal være banket opp, og opposisjonsleder Zoran Zaev ble observert med blod i ansiktet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Historisk

Hellas har blokkert Makedonia helt siden uavhengigheten fra Jugoslavia i 1991 og beskyldt landet for å ville stjele en del av den greske historien og kanskje til og med Hellas' nordligste provins, som også heter Makedonia.

Zaev inngikk i juni en historisk avtale med Hellas' statsminister Alexis Tsipras om å endre landets navn til Nord-Makedonia. Dersom folket går med på at Makedonia endrer navn, skal Hellas slutte å blokkere Makedonias ønske om å bli medlem av NATO og EU.

- Resultatet av valget vil være en klar ordre fra folket til politikerne, parlamentet og til alle, sa Makedonias statsminister Zoran Zaev da han leverte sin stemmeseddel søndag.

- Jeg tror det vil være stort flertall i favør av avtalen, fordi mer enn 80 prosent av våre borgere er for EU og NATO, sa han videre.

Lang vei

Meningsmålinger har vist at de fleste trolig ville svare ja på spørsmålet «støtter du EU og NATO-medlemskap gjennom å akseptere avtalen mellom Hellas og Makedonia?»

Det er imidlertid også stor motstand, og nei-siden oppfordret til boikott av folkeavstemningen. Blant dem som er imot navneskiftet, er president Gjorge Ivanov og den høyreorienterte opposisjonen.

Ettersom deltakelsen ble så lav at folkeavstemningen ikke er bindende, må Zaev overtale den makedonske nasjonalforsamlingen til å vedta grunnlovsendringene som trengs for å endre Makedonias navn. Der mangler han ennå sju stemmer for et flertall.

Til slutt må avtalen ratifiseres av Hellas. Men også i Hellas er det betydelig motstand mot avtalen, særlig på høyresiden.