FORTVILER:  En migrant holder et godt tak i en gutt i møtet med det makedonske opprørspolitiet på grensa mellom Hellas og Makedonia. Politiet brukte i dag tåregasss for å spre de mange migrantene som vil krysse grensa. Foto: Darko Vojinovic / Ap / Scanpix
FORTVILER: En migrant holder et godt tak i en gutt i møtet med det makedonske opprørspolitiet på grensa mellom Hellas og Makedonia. Politiet brukte i dag tåregasss for å spre de mange migrantene som vil krysse grensa. Foto: Darko Vojinovic / Ap / ScanpixVis mer

Makedonsk politi bruker tåregass mot migranter

Unntakstilstand og opprørspoliti for å unngå at migranter kommer inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Makedonia brukte i dag tåregass for å spre tusener av migranter som vil krysse grensen fra Hellas.

Fem personer ble skadd i tumultene, melder AFP.

Unntakstilstand Myndighetene i Makedonia innførte i går unntakstilstand i et forsøk på å begrense den store strømmen av migranter som daglig velter inn over grensen.

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, blant dem flere Syria-flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland etter at unntakstilstanden straks lukket grensepasseringen ved Gevgelija.

I formiddag vokste frustrasjonen og raseriet blant migrantene, og de tungt bevæpnede grensevaktene på makedonsk side svarte med å skyte tåregassgranater for å spre menneskemengden.

No more - No more Makedonia, sa en grensevakt på engelsk til en syrisk mann som forsøkte å presse seg gjennom sperringen.

Unntakstilstanden ble innført etter at det oppsto kaotiske og farlige situasjoner på en lokal jernbanestasjon, der tusener forsøkte å komme seg om bord i et tog til Serbia. Barn ble dytter inn gjennom togvinduene, og voksne kjempet for å presse seg inn gjennom de smale togdørene.

De siste dagene har mellom 1500 og 2000 migranter tatt seg over grensen til Makedonia, med det mål å komme seg til Ungarn og den passfrie Schengen-sonen.

Minimum - Vi kan ikke lukke grensen hermetisk, men vi vil forsøke å redusere den ulovlige passeringen til et minimum, sier innenriksdepartementets talsmann Ivo Kotevski.

Han opplyser at det ikke er noen samordning mellom gresk og makedonsk politi. De to nabolandene har hatt et anstrengt naboforhold helt siden Makedonia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991. Uenigheten skyldes dypest sett retten til å bruke navnet Makedonia, som også er navnet på den nordlige delen av Hellas.

Striden har blokket Makedonias mulighet til å bli medlem av EU og NATO.

Migrantene vil, selv med åpen grense til Makedonia, støte på store problemer lenger nord. I Ungarn arbeides det for fullt med å bygge et grensegjerde på 175 kilometer for å stanse migrantstrømmen.

Det kan i verste fall føre til en opphopning av tusener av mennesker på serbisk side og skape Calais-lignende tilstander.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram