Makedonske parlamentet stormet av demonstranter

Rundt 5 000 mennesker samlet seg mandag kveld utenfor nasjonalforsamlingen i Skopje. De samlet seg i protest mot våpenhvilen med den albanske geriljaen. En liten gruppe av de makedonske demonstrantene tok seg inn i bygningen, der president Boris Trajkovski har sin residens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene skal ha krevet presidentens avgang og beskyldt han for å gi etter for internasjonalt press. Presidenten skal ha sittet i møter med albanske og makedonske partiledere, men skal ha blitt evakuert fra bygningen ut en annen utgang da demonstrantene tok seg inn.

Den største delen av gruppen ble holdt tilbake av sikkerhetsvakter, men noen kom seg helt inn i bygningen. En av de ivrige demonstrantene fikk tak i det makedonske flagget og viftet det til stor jubel fra folkemengden, melder NTB.

Det ble også ropt slagord mot president Trajkovski og NATO, samtidig som det ble kastet stein og knust vinduer i nasjonalforsamlingen. Det er også rapportert om skyting på stedet og flere politimenn og utenlandske journalister skal ha blitt plaget og sparket av demonstrantene.

Ingen avvæpning

Bakgrunnen for de store demonstrasjonene er den EU- sponsede våpenhvilen, som gjorde det mulig for flere hundre albanske geriljasoldater å bli eskortert trygt ut av byen Aracinovo som ligger i nærheten av hovedstaden, for så å dra tilbake til geriljastyrker områder. EU forsøkte mandag å få til en avtale om at geriljasoldatene skulle avvæpnes, men dette skal ikke ha lykkes, skriver CNN.

EUs utenriksminister i Luxemburg sa mandag at det ikke noe militær løsning på krisen som har oppstått i Makedonia. NATO skal også være villige til å sende fredsbevarende styrker til Makedonia, men ikke før partene har kommet frem til en fredsavtale, melder BBC.

Geriljalederen Hoxha skal ha fortalt Reuters på telefon at hans menn skulle forlate byen Aracinovo, videre fortalte han at med denne typen oppførsel viser at vi er for fred. Som tidligere har truet med å angripe Skopje og flyplassen i nærheten.

Sperret kolonne

En gruppe sinte makedonere skal tidligere mandag kveld ha sperret veien for en konvoi med amerikanske soldater, internasjonale observatører og diplomater som hadde hjulpet den albanske geriljaen trygt ut av landsbyen Aracinovo.

Politiet avfyrte varselskudd i et forsøk på å spre gruppen, som bestod av rundt 100 personer

I følge en diplomat skal tilbaketrekningen ha gått bra, men at konvoien senere ble angrepet med steiner. Gruppen hadde også bygget en mur over veien, melder NTB/AFP.

Demonstrasjonene skal ha roet seg utover natten, og President Boris Trajkovski er ventet å tale til folket i løpet av dagen i dag.