Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Makedonske skimmere raidet Oslo

Lurte 106 minibankkunder. Dømt for millionsvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to kjeltringene på 31 og 30 år fra Makedonia var del av en bande på minst seks serbisktalende utlendinger som tilbrakte sommeren i Oslo med å kopiere bankkortene til intetanende nordmenn.


Med såkalt skimming-utstyr påmontert flere minibankterminaler i hovedstaden, kopierte banden minst 106 minibankkort. Like etter ble store pengesummer tatt ut ved hjelp av de samme kortene i Hellas og Bulgaria. Tilsammen minst 959 485 kroner

Våken etterforsker

De fleste skimming-saker blir ikke oppdaget før kjeltringene har rømt over alle hauger. Men i dette tilfellet hadde politiet flaks, takket være en våken sivil spesialetterforsker i Kripos.

Kripos-etterforskeren har blant annet skimming og kortkopiering som sitt fagområde. Og siden han bor på Nesodden brukte han ofte kjeltringenes favorittminibank på Aker Brygge.

I retten forklarte etterforskeren at han etter et uttak i minibanken hadde tenkt mer og mer på at noe ikke var som det skulle. Minibanken hadde sett spesiell ut, og da han gikk tilbake for å sjekke, oppdaget han at det var montert en ekstra kortleser på minibanken, og at det var limt en tynn ekstra tastaturplate over siffrene der koden tastes inn.

Møtte skurken

Mens han snakket med politiet i mobiltelefon, var mannen bak ham i køen svært ivrig på å bruke minibanken, til tross for at etterforskeren både på norsk og engelsk forklarte at den var tuklet med.

LURER DEG: Minibanken på Aker Brygge (t.h) var en av minst to banker skimmer-banden slo til mot i sommer. Skimmerutstyr, slik du ser til venstre, monteres på minibanken slik at svindlerne kan kopiere magnetstripen og koden på ditt kort.
LURER DEG: Minibanken på Aker Brygge (t.h) var en av minst to banker skimmer-banden slo til mot i sommer. Skimmerutstyr, slik du ser til venstre, monteres på minibanken slik at svindlerne kan kopiere magnetstripen og koden på ditt kort. Vis mer

Men samtalen med politiet trakk oppmerksomheten bort fra mannen. Og sekunder senere vare både mann og skimmerutstyr forsvunnet.

Men fortvilelsen over at skurkene kom seg unna varte ikke lenge.

Skurken vender alltid tilbake

En bardame i nærheten kunne nemlig fortelle at en gjeng utlendinger hadde hatt jevnlig sommertilhold på et av utebordene nærmest minibanken. Og de hadde hatt et unormalt stort behov for å gå til og fra minibanken.

Og som det gamle ordtaket sier; Gjerningsmannen vender alltid tilbake til åstedet. Ikke lenge etter at politiet forsvant, dukket to av slaskene opp igjen på stambordet ved Aker Brygge.

Etter litt spaning ble de pågrepet av politiet, og tatt med til hotellet de bodde på. Der ble det funnet skimmingutstyr, penger og blanke kort for å kopiere stjålne kortdata over på.

Tok skrytebilder

På mobiltelefonene var det mengder av bilder av minibanker både i Norge og utlandet, samt penger, Skurkene hadde også bilder av hverandre tatt foran minibanker politiet kan bevise var påmontert skimmingutstyr da bildene ble tatt. Og på en laptop og USB-brikke ble det funnet en mengde kortdata fra minibankkunders bankkort.

image: Makedonske skimmere raidet Oslo

Bildene viste også flere andre personer - blant annet mannen som hadde stått bak Kripos-etterforskeren i minibankkøen.

Det viste seg senere at minst fire andre serbisktalende menn bodde sammen med de to på hotellet. Disse sjekket ut og forsvant like etter at politiet pågrep de to.

Dømt til fengsel

Begge de pågrepne skurkene ble i Oslo tingrett dømt til to år og seks måneders fengsel.

Selv har de nektet straffskyld og stiller seg uforstående til tiltalen. Den ene hevder å være en slags bookmaker i Skopje, mens den andre hevder å drive et entreprenørselskap sammen med andre i hjemlandet.

De er også dømt til å betale tilbake de 959 485 kronene de svindlet til seg.

Selve skimmingen skjedde i slutten juli på minibanken tilhørende Sparebanken Pluss i Grensen 19 og på minibanken til DnBNOR på Aker Brygge.