Måker, spetakkel og Mari Bjørgan

En utspjåket måke har krasjlandet i Stavern og skal lage show og spetakkel i det fredelige sommerparadiset. Måken er Mari Bjørgan og i kveld har hun premiere på «101 valentinere».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et one-woman-show, selvfølgelig. Det er det som er blitt den rutinerte revyskuespillerens varemerke etter hvert. Mari Bjørgan alene på scenen med en rappkjeftet kjeft som eneste selskap. Konseptet selger billetter. Allerede nå er det nesten utsolgt ut neste uke, og tradisjonen tro er det mange som tar turen innom Stavern for å se sommershowet på Hotell Wasilioff. Skal man få med seg Bjørgans siste frekkheter må man være om seg, men showet går så lenge folk vil se det.

Måke eller marihøne

I går vandret hun utenfor scenen for å prøve ut måkekostymet. I natt skulle hun skrive teksten som skal framføres i det utsøkte fuglekostymet.

- Du likner mer på ei marihøne, roper en bekjent til Stavern-jenta Mari. Måken smiler bryskt tilbake.

- Det er litt spesielt å spille i Stavern. Her er jeg født og oppvokst. Det jeg gjør her må jeg kunne stå for. I morgen må jeg til bakeren å kjøpe brød, så jeg kan ikke stikke meg unna. Forstår du? spør Mari. Men det spørs om ikke bysbarna trykker den nervøse måken til sitt bryst i sommer også. Det er fire år siden Mari Bjørgan laget sommershow på tettstedet for første gang. Siden har det vært revy hver sommer. Denne sesongen er det tredje gang det er Mari som er trekkplaster. Men måke har hun aldri vært.

Satiriske spark

- Som man forstår av navnet på showet, «101 valentinere», så får Ingeborg Sørensen sin dose satire, røper Mari.

Åse Kleveland slipper heller ikke unna. Og Eli Rygh, Kari Svendsen og Hege Schøyen får også sine porsjoner parodi.

- Men i år er det nesten Solfrid-Smalahove-Saue-Rævlingen-Mæle-fritt, smiler artisten. Hun er litt feberbefengt, for det går visst noen illsinte virus rundt omkring i sommerparadiset. Den friske ansiktsfargen er ikke frisk, men hissige feberroser.

- Bare stemmen holder. Hege Schøyen har så lys stemme, men hvis stemmen min sprekker får jeg gjøre Anne Grete Preus i stedet.

Vovet humor

Selv om venninne og kollega Kirsti Sparboe hadde startproblemer med sin sommerrevy på Drammens Teater, er Mari Bjørgan ved godt mot. Publikum har ikke sviktet Stavern-showet før, og det er ingen grunn til at de skal gjøre det nå. Mari Bjørgans vovede humor fyller raskt opp det lille lokalet, som bare tar 120 publikummere.

- Det som er målet mitt med showet er å flytte nachspielet til scenen. Skjønner? Vi gidder ikke ta det etterpå. Vi gjør det like godt nede på scenen og ler av grovisene i dagslys. En kollega kaller humoren min for grovkalibret poesi. Det med grovkalibret er jeg enig i. Men jeg er usikker på det med poesien, sier Mari Bjørgan og vralter inn på den lille, lille scenen. I det store, store kostymet.

MÅKE-MARI: Mari Bjørgan har landet i Stavern for sommeren for å gjøre sitt one-woman-show «101 valentinere». De to tekniske medhjelperne er tantebarna Kristine (fem og ett halvt) og Kristoffer (åtte om atten dager). De får 20 kroner i timen for å jobbe for sin gale tante, men krever ulempetillegg når hun går rundt i Staverns gater som måke.