- Makkverk om mobbing

Rektor ved Volda ungdomsskole, Terje Kjøde, nekter å undertegne regjeringens manifest mot mobbing og kaller dokumentet et arrogant makkverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLDA (Dagbladet): I disse dager skal ordførere, rektorer, elevrådsledere og FAU-ledere skrive under på KrF-initiativet, et manifest mot mobbing i skolen.

Det akter ikke Terje Kjøde å være med på.

«Jeg vet at mobbing i skolen viser at ikke alle lærere tar sitt lederansvar alvorlig nok», står det å lese i manifestet.

- Et utrolig arrogant og klønete dokument jeg ikke setter navnet mitt på, sier Kjøde.

Jobber mot mobbing

I manifestet blir lærere, foreldre og kommunen holdt ansvarlig om det forekommer mobbing. Dette reagerer Kjøde kraftig på.

- Du kan vedta å ha et program mot mobbing, men du kan ikke vedta at all mobbing skal opphøre. Det blir som å vedta at ingen skal bli forkjølet i vinter, sier han.

Kjøde er sint og indignert på vegne av lærerne. Skolen han leder har 280 elever og ligger midt i Volda. Han mener de gjør en solid innsats mot mobbing.

- Vi har to klasseforstandere i hver klasse, kjører to undersøkelser om mobbing hvert år og holder hyppige klassemøter for å styrke samholdet, sier Kjøde, som selv har spesialkompetanse på mobbing.

- Forebygging viktigst

- Forebygging er det viktigste verktøyet mot mobbing. To prosent av elevene ved vår skole oppgir at de blir mobbet hver dag, og disse gjør vi alt for å fange opp. Men at en skal fordele skyld om noe går galt, er for meg helt absurd, sier han og minner om at mobbing i ungdomsskolen ofte er mer av psykisk art, som utestengelse og isolasjon.

- Det er for enkelt av regjeringen å liksom skulle ta mobbing på alvor for så å dytte alt ansvar over på skolen, sier Kjøde, som også er skuffet over at leder for Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, og barneombud Trond Waage har skrevet under på manifestet.

- Null mobbing tror jeg ikke er mulig, men bevisstgjøring er viktigst, og det hjelper. Dette er ikke regjeringens gevinst, men skolenes, det er jeg stolt over, sier Hjetland, som ikke angrer på at hun skrev under.

- Rektor Terje Kjøde bør ta ansvaret sitt eller forlate skoleverket, sier Trond Waage.

Barneombudet varsler rettssaker - og mener Terje Kjøde kan bli holdt ansvarlig om det forekommer skjult mobbing ved skolen hans.

ET MAKKVERK: Rektor Terje Kjøde ved Volda ungdomsskole nekter å undertegne regjeringens manifest mot mobbing og kaller det et arrogant makkverk.