Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maks 20 elever i klassen og nei til NATOs rakettskjold

Lang SV-liste for å støtte ny regjering. Skal først forhandle med seg selv på landsmøtet til helgen.

SKAL FORENES OM REGJERINGSKRAV: SV-leder Audun Lysbakken har mange forslag på boirdet til helgens landsmøte i Arendal.
Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
SKAL FORENES OM REGJERINGSKRAV: SV-leder Audun Lysbakken har mange forslag på boirdet til helgens landsmøte i Arendal. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-ledelsen vil stille fire konkrete krav til en ny regjering. Lista kan bli lengre under landsmøtet på Gardermoen til helgen. Atomvåpen og rakettskjold er sentrale stikkord.

Karbonskatt, gratis halvdagsplass i barnehagen, nei til letelisenser på norsk sokkel, nei til handelsavtalene TISA og TTIP, samt å kreve FN-mandat og stortingsbehandling før internasjonale militære operasjoner, kan alle bli ufravikelige SV-krav ved en rødgrønn valgseier.

Men endringsforslaget som i øyeblikket ser ut til å ha størst mulighet for gjennomslag, synes å være forslaget fra flere fylkeslag og enkeltmedlemmer om kun å støtte en regjering som straks setter i gang arbeidet for et internasjonalt atomvåpenforbud, og sier nei til at Norge bidrar til NATOs rakettskjold.

Fire krav

I alt er det kommet inn 27 små og store endringsforslag til hovedkravlista foran landsmøtet. I innstillingen fra landsstyret stilles fire betingelser for at SV skal støtte en ny regjering:

* Nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt trekke oljefondets investeringer ut av fossil energi.

* Økt barnetrygd.

* Profittfri drift av private tilbud innen barnehage, barnevern og asylmottak.

* Nasjonal lærernorm på maks 15 elever i småskolen og maks 20 fra 5. til 10. trinn.

Dissenser

SV-leder Audun Lysbakken håper å få tilslutning fra landsmøtet til på nytt å søke regjeringsmakt.

Han vil ikke at SV skal stenge dørene for noe parti som ønsker en ny regjering, men drømmen er vippeposisjon på rødgrønn side.

- Vi vil bli så store at Ap ikke oppnår flertall uten SV – men må forhandle med oss i alle saker, sa Lysbakken ti NTB mandag.

Først må SV imidlertid gjøre unna forhandlingene med seg selv. Til helgens landsmøte foreligger i alt 22 dissenser til programmet for neste periode, blant annet om 15-årsgrense for rituell omskjæring, avkriminalisering av narkobruk, og aktiv dødshjelp.

Også om bestandsmålet for ulv blir det debatt, i likhet med forslaget om å avvikle alle oppdrettsanlegg i nasjonale laksefjorder.

Lysbakken er selv med på fem dissenser, om alt fra familiegjenforening, foreldrepermisjon til fornying av offentlig sektor og mer nynorsk i den kulturelle skolesekken.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media