Maks flaks

- Vi var livredde for ungene da det sto på som verst. Lettelsen var stor da vi endelig så redningsskøyta, sier mor og far Inger Helene og Fred Ove. Sammen med Tommy (6 uker) og Martine (11/2) ble de fraktet trygt til Sandefjord i går morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Far og mor og de to ungene ante ingenting om den storstilte leteaksjonen som pågikk natt til i går. Da lå den nyinnkjøpte Scanboaten på 26 fot trygt i Nevlunghavn utenfor Stavern.

Like etter at de forlot Nevlunghavn kl. 05.30 i går morges skulle de likevel trenge hjelp. Da båten fikk motortrøbbel like utenfor Rauer, var situasjonen med ett kritisk.

Drevet ødelagt

- Det sa bare pang! Motoren fortsatte å gå, men båten ville ikke lystre. Etter hvert skjønte jeg at drevet var ødelagt. Båten seilte av sted uten kontroll, forteller Bjerke.

Mobiltelefonen var død, men flere nødraketter ble sendt fra båten klokka 07.00. Likevel tok det to timer før redningsmannskapet dukket opp.

- Det er de to lengste timene i mitt liv, ingen tvil om det. Dette var min første båttur utenfor skjærgården, og jeg var engstelig nok fra før. Aller mest tenkte jeg på ungene, lille Tommy er knapt seks uker gammel, sier Inger Helene Lund og holder minstemann trygt i armene.

Plastbåten ble liggende og drive, og skjærene utenfor Rauer kom nærmere og nærmere.

- Vi var forberedt på at båten skulle kantre, eller at vi kom til å strande på de skarpe skjærene. Båten var knapt femti meter fra land da vi endelig skimtet redningsskøyta. Lettelsen var enorm da vi fikk kontakt med redningsmannskapet, understreker paret.

Ga ikke beskjed

Småbarnsfamilien la ut fra Risør ved 14-tida Kristi himmelfartsdag. Planen var ei deilig ferieuke og besøk hos slekt og venner i Sandvika.

- Vi fortalte familien at vi skulle reise direkte til Sandvika om været tillot det. Men da det blåste opp, gikk turen nordover saktere enn planlagt.

- Vi tenkte i grunnen ikke på å fortelle familien om reiseendringene. Man tar jo tingene litt på sparket når man har ferie, ikke sant? Og målet var fremdeles Sandvika, forteller Inger Helene Lund (27).

Så mens to redningsskøyter, et kystvaktskip og et redningshelikopter deltok i søket etter de fire savnede, lå familien trygt til kai i Nevlunghavn og ante fred og ingen fare.

Feriemareritt

- Et familiemedlem varslet hovedredningssentralen på Sola etter å ha hørt nyheten om at en mann var funnet omkommet i sjøen utenfor Tjøme. Redningssentralen trodde straks det kunne være en sammenheng mellom funnet og oss, og satte derfor i gang leteaksjonen.

- Faren min, stakkar, ble kontaktet for å identifisere et bilde av den omkomne som ble funnet utenfor Tjøme, fordi de trodde det kunne være meg. Heldigvis tok han det med fatning, sier Bjerke.

Resten av familien tok det ikke like bra. De prøvde forgjeves å få kontakt på mobiltelefon. Men telefonen lå ødelagt etter et ublidt møte med bølgene.

LIVREDDE: -Småbarnsfamilien Fred Ove Bjerke og Inger Helene Lund med småbarna Tommy (6 uker) og Martine (1 1/2) ble reddet like før de gikk på skjærene ved Rauer sør i Oslofjorden.