Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-   Makspris er en tvangstrøye

Høyre vil ut av barnehageforliket. Partiet mener maksprisen er uheldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Maksprisen er blitt en tvangstrøye som fører til at det ikke blir bygd nok barnehageplasser. Over 20 000 barn sto på ventelister i fjor høst. Full barnehagedekning er mye viktigere enn makspris, sier Jan Tore Sanner.

Han leder komiteen som i dag legger fram sitt forslag til stortingsvalgprogram for Høyre.

I det såkalte barnehageforliket mellom en samlet opposisjon på Stortinget og regjeringen ble det bestemt at maksprisen på en barnehageplass fra høsten 2005 skal være 1750 kroner i måneden. Men nå vil en enstemmig programkomité i det største regjeringspartiet ut av denne avtalen.

Foreldrebetaling

Høyre vil at det offentlige skal fortsette å betale rundt 80 prosent av tilskuddet til en barnehageplass, men at foreldrebetalingen altså må kunne variere.

-  Maksprisen har også ført til konkurser. Dessuten går den ut over kvaliteten på tilbudet. Når det offentlige tilskuddet ligger fast, og foreldrebetalingen også er regulert, er det jo ingenting å gå på. Eierne må få ned kostnader og senke kvalitet for å få det til å gå rundt, sier Sanner.

Litt ekstra

-  Dette reduserer også mangfoldet og valgfriheten. Noen foreldre er villige til å betale litt ekstra for å ha ungene sine i en musikkbarnehage eller naturbarnehage. Men det er ikke mulig for dem som vil starte slikt å drive i balanse innenfor dagens inntektsrammer.

-  Vil ikke dette bety at barnehageplassene blir dyrere?

-  Ikke nødvendigvis. Vi er ute etter variasjon. All forskning på dette viser jo også at maksprisen har gitt mest igjen til dem som har mest fra før. Sosial sett slår det svært urettferdig ut: At de som har god økonomi betaler mindre, mens mange med dårlig råd må betale mer.

Ny valgfrihet

Høyre vil også at kommunene selv skal få administrere det offentlige tilskuddet til barnehagene, og la pengene «følge barnet».

På den måten kan man for eksempel velger barnehageplass på tvers av kommunegrenser eller bydeler.

- Mye rot og forvirring til å le av


Tillitsvalgt Kelly Hunter i Kurland barnehage i Oslo rister på hodet av at Høyre nå vil ut av barnehageforliket.

-  Det er jo til å le av. Det har vært så mye rot, forvirring og fram og tilbake rundt dette at en blir bare oppgitt. Når alle partiene på Stortinget går sammen om en avtale, tror man jo den vil vare, sier Hunter, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Kurland Barnehage.

-  Jeg er jo også i tvil om motivasjonen. De sier begrunnelsen er å få opp barnehagedekningen, men jeg tror hensikten like mye kan være at man ikke vil ut med mer penger til kommunene. Altså å velte regningen over på foreldrene, sier han.

Men for en del private barnehager ser Hunter poenget.

-  Noen utgifter er faste, som lønn og husleie. De må dekkes uansett, og en del private sliter på grunn av maksprisen. Men jeg tror ikke det vil føre til økt utbygging, sier Hunter.

NOK ER NOK: Jan Tore Sanner (H) vil ut av barnehageforliket.
OPPGITT: Kelly Hunter i Kurland barnehage er oppgitt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media