- Makspris er urealistisk

Tidligere SV-topp Kjellbjørg Lunde tror løftet om makspris i barnehagene er urealistisk med Frp på laget. Hun anklager partileder Kristin Halvorsen for å gamble med SVs troverdighet og oppslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er hasardiøst å innlemme Carl I. Hagen i en så viktig sak for SV. Jeg er alvorlig bekymret for at SV vil tape stort hvis det viser seg at barnehageløftene ikke innfris. For det er SV som har troverdighet å miste, Frp har bare skaffet seg en ny god sak ved Kristin Halvorsens legitimering av partiet, sier Kjellbjørg Lunde. Hun er nå utdanningsdirektør i Hordaland, i en årrekke var hun nestleder i SV, og tok over som parlamentarisk leder etter Hanna Kvanmo før hun sa fra seg gjenvalg til Stortinget i 1997.

Hagens feil

Lunde klarte å tie om sine vurderinger da forliket ble inngått i vinter. Men det var ikke lett:

- Det var sjokkerende å se Siv Jensen og Kristin Halvorsen omfavne hverandre på TV. Jeg ser den gode hensikten, men resultatet kan bli et annet, sier Lunde.

- Det er ikke SVs feil, men Carl I. Hagens usammenhengende politikk. Samtidig som han lover penger til barnehager, tar han det inn på sulteftring av kommunene. Det har han allerede gjort i kompromisset med regjeringen. Dermed er det urealistisk at det blir rom for billigere barnehager, mener Lunde, som tror Carl I. Hagen vil klare å vri seg unna løftebruddet. Det blir verre for Kristin Halvorsen.

- Jeg tviler ikke på at SV vil holde sin del av avtalen. Men partiet vil falle som en stein på meningsmålingene hvis ikke prisene reduseres som planlagt. Jeg forstår at SV var fristet til å vise innflytelse og handlekraft. Og på tross av min skepsis håper jeg de får det til.

Gambling

- Kunne Kristin Halvorsen gjort det annerledes?

- Selvsagt. Kristin Halvorsen gambler på suksess, men uansett resultat er Hagen nå også legitimert som en barnehagevenn, sier Lunde.

Hun tror grunnen til at ikke SV-lederen har møtt mer kritikk, er hennes suverene posisjon i partiet.

- Vi har så stor respekt for hennes valg at det blir færre motforestillinger. Vi stoler på hennes vurderinger, og det er det som regel god grunn til.

HJERTESAK: SV-leder Kristin Halvorsen, her på barnehagebesøk i Tønsberg, har inngått avtale med Frp for å få ned prisen på barnehageplasser. - Dette er hasardiøst, mener Kjellbjørg Lunde.