Makspris i barnehagene kan bli rådyrt

Mange kommuner velger å kutte ut søskenrabatten i barnehagene etter at Stortinget vedtok makspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drammen har vurdert å fjerne søskenrabatt helt for enkelte inntektsgrupper, mens Bærum allerede har vedtatt å fjerne slik rabatt. Ni av 22 kommuner Aftenposten har undersøkt har allerede redusert eller bestemt seg for å redusere søskenrabatten i barnehagene. I flere av de kommunene som ennå ikke har kuttet, er slik reduksjon under vurdering.

I mange kommuner har regelen inntil nå vært at det gis søskenmoderasjon på 50 prosent for barn nummer to i barnehagen. Nå kuttes moderasjonen ofte ned til 25 prosent eller mindre for det andre barnet. Også oppholdsbetaling gradert ut fra foreldrenes inntekt er under vurdering i mange kommuner.

Mange familier med to eller flere barn i barnehage vil dermed måtte ut med mer penger enn før under første trinn av maksprisreformen.

De som bruker private barnehager vil derimot som regel komme bedre fra det fordi prisene og rabattordningene ikke har vært like gode som i kommunale barnehager.

I forslag til nye forskrifter om makspris foreslår regjeringen at alle barnehager skal ha en ordning med søskenmoderasjon.

NTB