Makt mot Milosevic

Kontaktgruppen for eks-Jugoslavia er enig om en aksjonsplan for å stanse den brutale behandlingen av den albanske befolkningen i Kosovo-provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland gikk i dag med på å innføre omfattende sanksjoner mot Jugoslavia for å stanse den siste ukens blodbad i Kosovo.

Dermed er de seks landene i den såkalte kontaktgruppen for eks-Jugoslavia enige om en aksjonsplan som skal tvinge president Slobodan Milosevic til å stanse overgrepene mot den albanske befolkningen, understreket diplomater i London.

- Den voldelige undertrykkelsen av fredelige demonstrasjoner og fremføring av politiske standpunkter i Kosovo kan overhodet ikke forsvares, het det i en felles uttalelse fra utenriksministrene fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og den russiske viseutenriksministeren, som representerte Jevgenij Primakov.

Spanias tidligere statsminister Felipe Gonzalez skal mekle i Kosovo-konflikten på vegne av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Russisk motstand

De seks medlemmene i kontaktgruppen retter også en henstilling til myndighetene i Kosovo om å gi grønt lys for FNs høykommissær for menneskeretter til å se nøyere på situasjonen i Kosovo.

Russland ville først ikke være med på å gjennomføre konkrete straffetiltak mot Serbia, men gjorde senere helomvending: - Vi har godtatt forslaget om en våpenembargo og leveringsstans av alle varer som kan brukes i intern undertrykkelse, sa viseutenriksminister Nikolaj Afanasjevskij.

Strenge tiltak

USA er innstilt på å gå temmelig langt med sanksjoner overfor Jugoslavia, og utenriksminister Madeleine Albright var før møtet mandag tilhenger av meget strenge tiltak mot Milosevic.

- Dette er etnisk rensning om igjen, skal Albright ha uttalt til sine kolleger i kontaktgruppen. Men europeerne ser helst at det finnes en diplomatisk løsning, selv om Tysklands utenriksminister Klaus Kinkel før avreisen fra Bonn sa at tiden er i ferd med å renne ut. - Klokken viser fem minutter til midnatt, var hans dystre utsagn til tysk fjernsyn.

NATO trekkes inn

I tillegg til å trekke inn OSSE, som skal ha et ektraordinært møte i det permanente rådet onsdag, skal også NATO drøfte situasjonen i Kosovo. Det er Albania som har bedt om et slikt spesialmøte mellom NATOs 16 medlemsland og de 28 partnerskapslandene.

Et slikt møte vil være en milepæl i NATOs historie ettersom det er første gang et medlem av Partnerskap for fred (PFP) gjør bruk av sin rett til å be om krisemøte for å drøfte en spesiell situasjonen innenfor PFP-området. NTB-Reuter-AFP)

MAKT:Utenriksministrene Robin Cook og Madeleine Albright vil ha slutt på blodbadet i Kosovo.