Makt uten kontroll

Ebbe Carlsson var medie-manipulatoren som kom ut av kontroll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Antallet informasjonsmedarbeidere i forvaltningen er tredoblet i løpet av de siste 10 åra. Samtidig opplever norske journalister at informasjonsmedarbeiderne i stadig mindre grad er hjelpere og veiledere. I stedet virker det som deres oppgave er å skjerme politikerne. De er iferd med å bli et redskap for den politiske ledelsen framfor en del av forvaltningen.

En norsk professor har foreslått at norske politikere like godt kan ta konsekvensen av utviklingen og holde seg med sine egne pressetalspersoner eller såkalte «spin doctors», medarbeidere som er eksperter på å selge inn sin statsråd på en mest mulig fordelaktig måte til mediene. I Storbritannia og USA gjør de det slik, til dels også i Sverige.

Den største av alle svenske spin doctors var Ebbe Carlsson, en småvokst, homofil informasjonsmedarbeider, seinere bokforlegger, et PR-geni som spilte en utrolig rolle i svensk politikk på 70- og 80-tallet, ei tid stinn av politiske intriger og hemmelighetskremmeri. Han hadde en egen evne til å operere og manipulere i gråsonen mellom det statsbærende regjeringspartiet Socialdemokraterna og embetsverket. Som ingen andre imøtekom han politikernes økende behov i mediesamfunnet for såkalt spin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer