Makt uten kontroll

Ebbe Carlsson var medie-manipulatoren som kom ut av kontroll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet informasjonsmedarbeidere i forvaltningen er tredoblet i løpet av de siste 10 åra. Samtidig opplever norske journalister at informasjonsmedarbeiderne i stadig mindre grad er hjelpere og veiledere. I stedet virker det som deres oppgave er å skjerme politikerne. De er iferd med å bli et redskap for den politiske ledelsen framfor en del av forvaltningen.

En norsk professor har foreslått at norske politikere like godt kan ta konsekvensen av utviklingen og holde seg med sine egne pressetalspersoner eller såkalte «spin doctors», medarbeidere som er eksperter på å selge inn sin statsråd på en mest mulig fordelaktig måte til mediene. I Storbritannia og USA gjør de det slik, til dels også i Sverige.

Den største av alle svenske spin doctors var Ebbe Carlsson, en småvokst, homofil informasjonsmedarbeider, seinere bokforlegger, et PR-geni som spilte en utrolig rolle i svensk politikk på 70- og 80-tallet, ei tid stinn av politiske intriger og hemmelighetskremmeri. Han hadde en egen evne til å operere og manipulere i gråsonen mellom det statsbærende regjeringspartiet Socialdemokraterna og embetsverket. Som ingen andre imøtekom han politikernes økende behov i mediesamfunnet for såkalt spin.

Men det endte med skandale. Ebbe Carlssons stadig mer geskjeftige virksomhet felte i 1988 både justisminister Anna-Greta Lejon, en rikspolitisjef og sjefen for sikkerhetspolitiet, SÄ PO. Også statsminister Ingvar Carlsson holdt på å gå med i dragsuget. Nå har den svenske forfatteren og journalisten Anders Isaksson skrevet bok om den såkalte Ebbe Carlsson-affæren. Boka får lysende omtale i svenske aviser.

Ebbe Carlssons karriere startet som pressesekretær for justisminister Lennart Gejer på tidlig syttitall. Han hjalp Olof Palme å dementere og dysse ned opplysningen om at Gejer var kunde hos prostituerte. Carlsson roste seg av å kjenne alle i Palmes innerste krets, inklusive daværende utdanningsminister Ingvar Carlsson. Han ble også venn med bl.a. den stigende politiske stjerne Anna-Greta Lejon og daværende SÄ PO-sjef, den seinere så omstridte Palme-etterforsker, Hans Holmér.

Etter drapet på Olof Palme i 1986 ble radarparet Holmér/Carlsson reaktivert. Holmérs hovedspor, at den kurdiske PKK-geriljaen sto bak drapet, ga ikke resultater. Men Ebbe Carlsson lyktes i å få justisminister Lejons støtte til å sette i gang en ny hemmelig etterforskning av PKK-sporet. Statsminister Carlsson ble informert og politifolk på høyt nivå involvert. I juni kunne Stocholmsavisa Expressen avsløre Ebbe Carlssons rolle i mord-etterforskningen. Samme dag ble Carlssons livvakt stoppet i tollen i Helsingborg i et forsøk på å smugle ulovlig avlyttingsutstyr inn i landet. Den politiske skandalen var et faktum. Spin-doktoren var kommet ut av kontroll. Ei uke seinere ble Anna-Greta Lejon ofret og måtte gå av.

Ebbe Carlsson døde av aids i 1992. 400 mennesker møtte fram til minnestunden. Hans Holmér og den åpent homofile topp-diplomaten Sverker Åström var de eneste som holdt tale. Ingvar Carlsson satt langt bak i salen. Taus.