Makta på kurs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringa vil nå sende sine byråkrater på språkkurs. Både i bokmål og nynorsk. Hensikten er å få byråkratene til å skrive både klarere og enklere. Slik at du og jeg skal forstå bedre hva de skriver, heter det i meldinga fra regjeringa.

Det hevdes at vi lever i informasjonssamfunnet. Faktum er at det nå finnes så enorme mengder med informasjon i samfunnet vårt at ingen kan ha full oversikt over alt sammen. Og jo mer mengden øker, jo større blir tallet på eksperter og byråkrater. De er ikke lette å få tak i.

Et viktig tegn og symbol på informasjonssamfunnet er sentralbordet. Makta i vårt land er jo bygget som et slikt. Enhver som skal styre dette landet, flytter inn i et kvartal som har selve regjeringen på toppen, og hvor resten av den utøvende makt er delt opp i en rekke departementer. Tast 1 for fornying og administrasjon. Tast 2 for helse og omsorg. Tast 3 for barn og likestilling. Osv.

Det er akkurat som et vanlig sentralbord i en hvilken som helst bedrift. For alle sammen gjelder det at før du får tak i noen, så må du gjøre en rekke valg. Og får du, vanligvis etter lang ventetid, tak i en person, så er det ikke sikkert at det er den rette. I alle sentralbord er det flere rekker med mennesker. De første rekkene fungerer som murer foran den bakerste og viktigste rekka. Der sitter de som kan mest, de som alle egentlig forsøker å få tak i. Men de er så få at de må vernes om. I tillegg må de ofte på kurs for å holde tritt med den stadig økende mengde med informasjon. Og slik er det også i alle departementene. Alle i regjeringa har murer av mennesker rundt seg.

Det er klokt å sende byråkrater på skrivekurs. Alternativet er å gjøre det de til daglig sliter med enklere. For eksempel bruke svart tusj på både lover og regler, forskrifter og forordringer. Kanskje bør vi alle, før valget neste år, gå i tog og rope: Forenkling, forenkling, forenkling!

Tenk om det var så enkelt.