Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Makta rår

- Alt som er av interesse i denne saken er kommet fram! Det slo Kjell Opseth fast i debatten om IT Fornebu i Stortinget i går, og mer suverent går det neppe an å demonstrere politisk makt og arroganse. Da hadde debatten virvlet opp det ene uavklarte spørsmålet etter det andre. Likevel ble forslaget om noen ukers utsettelse og åpne høringer avvist av alliansen mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed bidrar flertallet selv til å kaste mistanke over behandlingen av denne saken. Hastverket er påfallende, og regjeringen fikk frist til 1. juni med å realisere planene for det nye IT-senteret på Fornebu. Etter medfarten i TV-debatten hos Terje Svabø onsdag og hardkjøret i Stortinget i går, er det merkelig at flertallet ikke skjønte at saken ville tjent på åpne høringer. Nå vil mange med god grunn spørre hva som skal skjules. Kjell Opseths forsikringer viser seg ikke alltid å være så mye verdt.

  • For det er først de siste dagene det er stilt spørsmål ved selve selskapsformen og statens eierandel i IT Fornebu. Det blir jo en kostbar affære. Etter gårsdagens debatt synes det klart at statens bidrag vil bli minst to milliarder kroner. Fred. Olsen og de private investorene skal visstnok skyte inn tilsvarende beløp. Arbeiderpartiets saksordfører Torstein Rudihagen mener også at staten må stå fritt til å trekke seg ut. Visjonen på Snarøya kan bli et dyrt eventyr, selv for milliardærer. Etter gårsdagens debatt ser det faktisk ut til at vi skal stable på beina et gigantisk statsselskap igjen, der statens bidrag blir større enn i Norsk Hydro. Hvorfor skal selskapet på død og liv også ha tak i flere hundre mål til boliger på landets mest attraktive tomt? Er det fordi IT-folkene må være sammen i fritida, slik Carl I. Hagen fortalte oss i TV-debatten? Og hva er det nå egentlig universitetene og forskningssentrene mener om Fornebu-planene? I går ble det referert høyst motstridende utsagn fra disse institusjonene. Svarene på slike spørsmål kunne vi fått i åpne høringer.
  • Etter den voldsomme medfarten tilhengerne av Fornebu-planene har fått de siste to dagene, skulle vi tro at regjeringen har en så god sak at den kan sette hardt mot hardt. Men Lars Sponheim lovte i går at han skal følge flertallets vilje, og Jon Lilletun sa at det ikke er så stor avstand mellom partene at regjeringen vil stille kabinettsspørsmål. For også mindretallet har en arvesynd å drasse på. De har selv gått inn for å bygge et IT-senter på Fornebu, og det tror jeg de angrer på i dag. Det er dimensjonene og saksbehandlingen det strides om.
  • I realiteten er det bare SV og Arbeiderpartiets utbryter Anneliese Dørum som står fritt til å gå mot hele Fornebu-satsingen. Derfor er det bare de som kan stille spørsmål om vi trenger enda et IT-senter. De kan støtte seg på bransjen selv, som mener Fornebu-planene tilhører fortida. De minner også om at Gardermoen skulle minske presset på Oslo-gryta. Men nå kan Fornebu få flere arbeidsplasser enn flyplassen hadde. Kunne ikke Fred. Olsen realisert sin visjon oppe ved Gardermoen, som han gikk så varmt inn for som hovedflyplass? Det er slike spørsmål som nå henger i lufta, men som Kjell Opseth og Carl I. Hagen mener vi ikke trenger svar på. I går demonstrerte de sin makt i en sak med ganske andre dimensjoner enn noen hundre millioner på et statsbudsjett. At ingen i Arbeiderpartiets ledelse deltok i en så viktig debatt, må skyldes uheldige omstendigheter. Men det virket merkelig at den ferske saksordføreren Torstein Rudihagen ikke fikk hjelp fra sin partiledelse i går, og at det var Kjell Opseth som truet Sponheim med mistillit. Thorbjørn Jagland hadde åpenbart utstyrt Opseth med vide fullmakter.