Makta rår

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Helse-Hanssen bruker sin autoritet som helsestatsråd til å bedre sykehusforholdene for sin venn og fylkeskollega i Stortinget, SVs Inge Ryan, bekrefter det for oss vanlige borgere at de mektige ordner ting for seg og sine der vi må ta ydmykt til takke med det vi får. Det liker vi ikke i vår likhetskultur.

Rett nok må det sies at eksemplet Ryan også viser det motsatte: SVs parlamentariske leder måtte ligge i trekken fra friskluftanlegget på Ullevål universitetssykehus mens feberen herjet i kroppen hans selv om sykehuspersonalet visste hvem han var. Hans tittel og status hjalp ingen ting når han beklaget seg. Først da det kom en statsrådstelefon til sykehusets toppledelse ble SV-lederen flyttet til et mindre trekkfullt rom.

Så selv om hendelsen utvilsomt bekreftet det gamle ordtak om at det er forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker, så er det åpenbart også forskjell på kong Salomo og kong Salomo. Noen er litt mer Salomo enn andre.

I går kunne imidlertid sjefen for alle overleger fortelle at det er vanlig at politikere og byråkrater viser til sin stilling og rang for å få god behandling på sykehus. Da er de bra at vi har leger som passer på og som sier ifra. At det i dette tilfellet skulle ha noe med striden om helsereformen å gjøre, forbyr lovgivninge meg å antyde.

Men så renner det meg i hu at jeg i mitt lange liv som journalist også fra tid til annen har fått henvendelser fra representanter for helsevesenet, ikke minst legestanden, om saker som har angått deres private forhold. Det har kunnet handle om en veistubb som ikke er skikkelig brøytet, et barn som er blitt urimelig behandlet på skolen eller liknende. Da nøyer de seg ikke med å presentere seg med navn – da kommer halve CV’en: «Dette er professor og overlege, doktor med …». Og selvsagt: Jeg har alltid stått opp i rett-stilling og mumlet min ydmyke imøtekommenhet akkurat som ledelsen på Ullevål da Helse-Hanssen ringte. Makta får det som den vil både i helsevesenet og i mediene.