Makta smuldrer for president Morales

To av Bolivias provinser vedtar uavhengighet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bolivias president Evo Morales har annet å tenke på enn de tre norske kvinnene som sitter fengslet i Cochabamba; i dag stemmer to av landets rikeste provinser etter alt å dømme ja i en folkeavstemning om uavhengighet fra sentralmakta i La Paz, skriver BBC News.

De to østlige lavlandsprovinsene Pando og Beni følger i kjølvannet av Santa Cruz, der 86 prosent stemte for en liknende autonomipakke allerede for to uker siden - og en folkeavsteming i en fjerde provins, Tarija, er allerede planlagt 22. juni.

President Morales har avskrevet alle folkeavstemingene som «meningsmålinger», ifølge AP.

Ønsker føderal forfatning

Uavhengighets-

forkjempernes mål er å svekke sentralstyret og overføre mer makt til regionale valgte forsamlinger, ikke ulikt den føderale styreformen i for eksempel USA.

Men samtidig er opprøret fra de fire provinsene uttrykk for dype skillelinjer og interessekonflikter i det bolivianske samfunnet, som er blitt forsterket etter at den tidligere kokabonden Morales - landets første med indiansk bakgrunn - kom til makta på nyåret 2006.

Santa Cruz, Pando, Beni og Tarija, med til sammen 35 prosent av Bolivias befolkning, har nemlig brorparten av landets rike naturressurser, hovedsakelig gass, på sitt territorium, og befolkningen utgjør for en stor del Bolivias spanskættede økonomiske elite.

STEMMER FOR UAVHENGIGHET: Slagordene levner liten tvil om hva disse innbyggerne i byen Trinidad i Beni vil stemme under dagens folkeavsteming om provinsens egen «grunnlov». Foto: JUAN CARLOS TORREJÓN/EPA/SCANPIX
STEMMER FOR UAVHENGIGHET: Slagordene levner liten tvil om hva disse innbyggerne i byen Trinidad i Beni vil stemme under dagens folkeavsteming om provinsens egen «grunnlov». Foto: JUAN CARLOS TORREJÓN/EPA/SCANPIX Vis mer

Sosialistiske Morales\' maktbase, derimot, er landets mange fattige indianere, og han kom til makta på et program som lovet indianerne større innflytelse og en større andel av Bolivias goder.

Og han har ikke kastet bort tida: I løpet av sine snart to og et halvt år ved makta har han rukket å omfordele store jordbruksarealer fra europeiskættede bønder til indianske bønder, samt nasjonalisere olje- og gassindustrien.

«Motforfatninger»

Begeret rant over for de østlige provinsene i desember i fjor, da Morales presenterte et nytt grunnlovsutkast som gjør sentralmakta enda sterkere, samt formaliserer indianernes økte innflytelse og andel av godene.

I et mottrekk erklærte de allerede da autonomi ved å vedta sine egne «motforfatninger»; folkeavstemningene nå er et forsøk på å formalisere opprøret gjennom å stemme over disse forfatningene, som blant annet beskytter jordeiernes jord mot ekspropriasjon av staten og lar en større andel av inntektene fra gassen bli i provinsene.

Morales har den seinere tida prøvd å dempe de opprørske gemyttene, blant annet gjennom et sjeldent hastebesøk til Pandos fjerntliggende hovedstad Cobija, der han ga bort en ny ambulansepark samt lovet en storstilt oppgradering av infrastrukturen.

Opprørernes trumfkort er at de allerede er i gang med å vedta sine egne forfatninger, mens presidentens storslagne nye grunnlov fortsatt ligger på hylla, i påvente av å bli vedtatt - hvilket krever to folkeavsteminger.

48-årige Morales er en nær alliert av Venezuelas president Hugo Chávez, som opplever liknende problemer med å få gjennomført sitt sosialistiske program i et land med store sosiale og økonomiske skillelinjer.

Makta smuldrer for president Morales

I august legger presidenten selv hodet på blokka; da skal det bolivianske folket stemme over om de fortsatt vil ha ham som president - selv om han har to år igjen av presidentperioden.

PÅ SJARMØRTURNÉ: President Evo Morales (t.v.) prøver å dempe gemyttene i de opprørske østlige provinsene; bildet er fra hans besøk i Pandis provinshovedstad Cobija fredag, der han blant annet ga bort tolv nye ambulanser.
«JA, AUTONOMI I BENI»: Aktiviteten er stor i valgkampapparatet i de to østlige provinsene som i dag stemmer for autonomi.
PRESIDENTENS KJERNEVELGERE: Representanter for president Morales\' grunnfjell av velgere - de fattige indianerne - møtte fulltallige fram under hans brannslokkingsarrangement i Cobija fredag.
OPPRØRSLEDER: Balkanskættede Branco Marinkovic er blant arkitektene bak Benis «motgrunnlov», som det i dag skal stemmes over. Her under valgkampavslutningen fredag.