Makta ter seg

Ap-statens utfordrere ter seg på samme vis. De rykker inn i alle posisjoner, med partiboka som utslagsgivende kvalifikasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VALGERD

Svarstad Hauglands utnevning av tidligere statsrådskollega Eldbjørg Løwer som ny styreleder i NRK er det siste i en lang rekke eksempler på at det heller ikke i vår tid er noen ulempe å ha partiboka i orden. Riktignok er Løwer medlem av partiet Venstre, mens Svarstad Haugland er tidligere KrF-leder. Men de spilte godt på lag i Bondeviks første regjering. Og et ikke uvesentlig motiv for dannelsen av sentrumsregjeringen i sin tid var å lufte ut i maktens korridorer. Jeg siterer fra en årsmelding som Venstres landsmøte behandlet i 1999. «Den viktigste grunnen til at Venstre ønsket regjeringsskifte ved valget i 1997 var behovet for utlufting i maktens korridorer etter så mange år med Arbeiderparti-styre.»

DETTE VAR

ikke noe spesielt Venstre-motiv. Allerede i 1995 utga Høyres Hovedorganisasjon boka «Partiet, makten og staten». Redaktør for boka var Vidar Helgesen, nå statssekretær i Utenriksdepartementet. I bokas første kapittel, «Et spindelvev av organisasjoner og institusjoner», skriver Helgesen: «Det er mer makt samlet rundt Youngstorget enn noe annet sted i Norge (...) Det kan være vanskelig å si hvor arbeiderbevegelsen slutter og hvor regjeringsapparatet begynner.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer