Maktas listefyll

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har vært med på min del av kåringer av landets mektigste. Det er etter hvert blitt en obligatorisk øvelse i landets største aviser, og jeg må vel innrømme at jeg har bidratt til å kvotere inn kvinner på listene. Eller for den saks skyld menn. Makttoppen i Norge er forutsigbar og lite dynamisk; det er vanskelig å komme utenom statsministeren på første plass. For moro skyld og mot bedre vitende har vi av og til plassert en Kjell Inge Røkke og en Gerd-Liv Valla øverst for å skape variasjon og forhåpentlig debatt om maktas vesen og uvesen. Kanskje også til irritasjon og misunnelse.

Derfor var min første reaksjon på Kapitals nye liste over Norges 100 mektigste kvinner sympati med juryen. Lista besto av overraskende mange kvinner med reell makt, både i næringslivet, det offentlige og selvfølgelig politikk. Det er ikke mange årene siden Dagbladet laget en tilsvarende liste, hvor juryen åpenbart hadde slitt med å finne verdige kandidater og falt ned på en håndfull synlige kvinner med tvilsom makt. I hvert fall sammenlignet med menns makt. Kvinner var ikke stort mektigere den gangen enn at en skarve VG-kommentator snek seg inn på topp-ti.

Kapitals liste er forfriskende ung. En tilsvarende liste over menn, eller personer som det heter når mektige menn blir rangert, ville hatt langt høyere årstall i klammene. Maktmennene hadde nærmet seg pensjonsalderen, mens kvinnene er i 30-40-årene stort sett. Mennene ville vært rikere, mer kjent og mer etablerte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.