Maktas lyttepost

Hvis du tror at Kjell Magne Bondevik og Jon Lilletun selv har funnet på alt de sier i TV-debatter, tar du feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uttalelsene kan gjerne være forfattet i små, korte setninger av 29-åringen Øistein Mjærum.

- One-linere. Det er viktig, sier KrFs informasjonsrådgiver, Mjærum.

På fem år har Mjærum gjort lynkarriere i KrF. Nå har statsminister Kjell Magne Bondevik kapret ham som rådgiver.

UNGE OG MEKTIGE: På Stortinget er åtte av KrFs 11 politiske rådgivere 30 år eller yngre. I Høyre er halvparten av rådgiverne under 30. Fire av ni Senterparti-rådgivere er i 20-åra. I Frp er tre rådgivere under 30, fire av dem i 30-åra. I SV er 12 av rådgiverne i 30-åra eller yngre.

Øistein Mjærums jobb er å gi KrF-toppene råd om hva slags saker de skal mene noe om, og hva de bør si i media.

Fram til nylig har han vært parlamentarisk leder Jon Lilletuns høyre hånd. Nå har han byttet jobb og skal bli politisk rådgiver for Kjell Magne Bondevik.

- Jeg tror mange av rådgiverne er under 30 år fordi dette ikke er noen 9- 16-jobb. Å jobbe med toppolitikere er tidkrevende. Dessuten tror jeg de trenger noen i en annen generasjon de kan spille ball med. Jeg er ofte overrasket over hvor mye de hører på oss. Jeg hadde jo så vidt begynt på ungdomsskolen da Lilletun ble valgt inn på Stortinget, sier Øistein Mjærum.

VAR IKKE KRF-MEDLEM: Da Mjærum søkte på jobb i KrF for fem år siden, var han ikke engang partimedlem. Nå representerer han makta.

- Mange har nok en forestilling om at erfarne politikere bare omgir seg med folk med lang politisk ballast og mange år på baken. Jeg merker noen ganger at folk blir overraska når de ser meg, sier Mjærum.

- Hender det at du selv tenker at du er ung til å ha en slik jobb?

- Det er litt uvirkelig, og ja, det hender jeg kunne ønske jeg hadde noen år til med erfaring. Men samtidig har politikerne den kunnskapen og erfaringen selv. Det de trenger, er noen som kan se ting fra andre synsvinkler.

Mjærum vurderer nyhetsbildet for topppolitikerne. Han briefer dem, er tidlig oppe og seint i seng. Under budsjettforhandlingene i høst jobbet han til langt på natt.

Årslønna er på drøye 280000 kroner.

Etter fem år blant landets maktelite har Mjærum bestemt seg; han skal aldri bli politiker.

- Jeg er imponert over at noen i det hele tatt orker å bli stortingsrepresentanter. De får jo skylda for alt som er galt i dette landet. Toppolitikerne lever under et nesten umenneskelig press.

- Hvem spør du selv om råd?

- Jeg spør mine sjefer, mine kolleger og venner. Det er godt å ha en omgangskrets utenfor Stortinget også. Hvis jeg for eksempel lurer på hva smuglersprit koster, ringer jeg kompisene mine på Hedmarken. Når det gjelder råd om damer, spør jeg venner, og ikke Bondevik og Lilletun, selv om de stadig har synspunkter på hvem jeg som singel ung mann bør satse på. Men der går grensen, sier Øistein Mjærum.

VIL HA MOTSTAND: Jon Lilletun velger unge rådgivere fordi de tør å si ham imot.

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun var ikke i tvil om at Øistein Mjærum var en mann for ham da han oppdaget den da 25 år gamle hedmarkingen på KrFs partikontor.

Lilletun mener det er en fordel å ha unge rådgivere.

- Når jeg ser etter rådgivere, ser jeg selvsagt etter om de er dyktige og lojale, men jeg er også ute etter noen jeg kan bryne meg på. Unge folk ser gjerne ting fra litt andre synsvinkler enn det jeg selv gjør, og jeg trenger noen som kan utfordre meg med egne meninger, sier Jon Lilletun.

Han har gode erfaringer med å ha rådgivere som er en generasjon yngre.

- Øistein Mjærum er et godt eksempel på alt jeg er ute etter. Han har meningers mot, stor arbeidskapasitet, er lojal og lynrask til å oppfatte mediebildet, sier Lilletun.

Hun er ung, men kjenner makta godt. Rita Skjærvik er ingen nybegynner i Arbeiderpartiet, selv om jobben som Stoltenbergs personlige rådgiver ble hennes for to måneder siden. Hun har gått partiskolen.

- Men jeg har jobbet et år for OBS i Trondheim, sier hun.

Den spedbygde trønderkvinnen på andre siden av bordet i Stortingsrestauranten er en av de nærmeste medarbeiderne til topplederen Stortingets største parti.

- Som ung fanger jeg lettere opp signaler fra ungdom, det er en fordel, sier Skjærvik.

Ap har 20 rådgivere på Stortinget. Rita er den eneste i 20-åra. De fleste er i 30-åra, mens seks har fylt 40.

FANGER OPP SIGNALER: Skjærvik er sjelden langt unna partilederen. Hun er med å bestemme hvem han skal møte, følger avgjørelsene hans tett. Vil han vite noe, finner hun det ut.

- Min hovedoppgave er å få overblikk over ulike syn i viktige saker, samt fange opp signaler om hva Stoltenberg burde være opptatt av. Han trenger oss rådgivere som lytteposter, sier Skjærvik.

- Talene skriver han selv, men ofte holder han taler uten manus. Vi gir innspill til poenger. Jens vil ha en begrunnelse for råd han får. Stilen hans er å spørre mange, så tar han beslutningen selv, forteller 28-åringen.

- Klart jeg har egne meninger. Jens velger selv om han lytter til dem.

SKRIVER RESYME: Skjærvik har jevnlig kontakt med ansatte med spesialområder i Aps stortingsgruppe. Hun planlegger Stoltenbergs reiser og er ofte med. Hun planlegger møter i partiet, andre organisasjoner og bedrifter.

- Mange kontakter oss, og jeg snakker med dem før Jens. Før møter finner jeg ut hva de Jens skal møte er mest opptatt av. Jeg skriver et resymé til Jens, ofte også med fakta og bakgrunn. Slik kan han forberede seg og tenke hvilket svar han skal gi.

- Har du makt?

- Nei, det synes jeg ikke. Rådgivere tar ikke beslutninger. Vår jobb er å bidra til at stortingsrepresentantene får best mulig grunnlag for å ta avgjørelser.

- Kunne du selv tenke deg en plass på Stortinget?

- Nei. Det virker tøft. Representantene har et annet press mot seg enn det vi ansatte har, sier Rita Skjærvik.

SJEFEN FORNØYD: Jens Stoltenberg hørte mye pent om Rita Skjærvik. Derfor fikk hun jobben.

- Flere jeg stoler på, sa hun var ordentlig, arbeidsom og grundig. Jeg trenger en som er slik, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

De kjente ikke hverandre så godt før de ble «tospann». En samtale på hans kontor avgjorde ansettelsen.

- Normalt er det slik at rådgivere er i 20- og 30-åra. Hvorfor, vet jeg ikke. I vårt parti har de fleste gått AUF-skolen. Der lærer de mye, og treffer mange.

- Personlig snakker jeg mest politikk med Hill-Marta Solberg, ei nordnorsk kvinne i 50-åra, sier Jens.

NY SJEF:</B> Øistein Mjærums jobb er å gi råd til toppolitikerne. Nå har han fått jobb hos statsminister Kjell Magne Bondevik.
JOBBER TETT: Rita Skjærvik (28) er sjelden langt unna Aps Jens Stoltenberg. - Flere jeg stoler på, sa hun var ordentlig, arbeidsom og grundig. Jeg trenger en som er slik, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer